Észak-Dalmáciát a hajósok paradicsomának tartják. Sajátos klímája forróbb és kiszámíthatóbb, mint máshol az Adrián. A szárazföld partjaitól és egymástól egy-két kilométeres távolságban végig jellegzetes lapos, lepényszerű szigetek húzódnak. Ezért lépten-nyomon van lehetőség egy kis kikötésre és strandolásra. A nap végén kellemes sétát tehetünk a történelmi települések óvárosi utcácskáin, aztán kiülhetünk egy parti étterem teraszára a lenyugvó Napban gyönyörködni és élvezni a dalmát konyha remekeit. Ilyen csodálatos hely Sukosan is.

Sukosan strandjai

A mediterrán légkörű városka ideális hely a csendre és nyugalomra vágyók számára. A tengervíz tiszta, homokos és kavicsos strandok is vannak itt. Minden korú és igényű ember talál magának megfelelő helyet a fürdőzésre, napozásra.

A horvát strandokról általában

Horvátországban a kék zászló olyan strandokat jelöl, ahol magas minőségben kiépített és folyamatosan rendben tartott a környezet. A kék zászló a tenger tisztaságát szimbolizálja. A minősítést rendszeresen felülvizsgálják, a jelölés tehát mindig naprakész. A helyeket folyamatosan fejlesztik és karbantartják, biztosítva a minősítés megőrzését.

Sukosan strandjai

Sukosanban nagyon szép, jól felszerelt, általában sekély vizű strandok várják a fürdőzőket végig a part mentén. Kisgyermekes családoknak ideális hely. Búvárkodni, sznorkelezni is van lehetőség, különösen Zlatna lukában. Makarska és Kod kriza partjainál strandröplabdázni, kosarazni, focizni, a sétányon futni lehet. Az egyik legnépszerűbb strand a részben homokos, sekély vizű Gyermekpart (Djecji raj) nevű. A város szélén található az apró kavicsos Aranyöböl strand.

Partszakaszok és szigetek Sukosan környékén

Punta Rozica

Sukosannal szinte már összeépült Bibinje, amely partjának és gyalogútjainak hossza 4 kilométer. Punta Rozica a fő strand, de kisebb, kevésbé zsúfoltak is vannak, mint a Frnaza vagy a Lipauska.

Drazica

A közeli Biograd na Moruban is csodálatos a partszakasz, sok helyen találunk homokos részeket. Leghíresebb a Drazica, néhány percre a városközponttól. Fenyőerdő és sétaösvény mellett fekszik 300 méter hosszan vizicsúszdával, körhintával, éttermekkel, tengervízzel feltöltött medencével. Az északi rész a nudisták paradicsoma. A másik szuper hely a fenyőfák tövében hosszan elnyúló Soline.

Strand Kumenaton

Kumenat egy elegánsabb üdülőhely kiváló, kavicsos stranddal. Mellette található a Crvena Luka öböl szélvédett, homokos-sziklás partszakasszal, északi részén nudista stranddal.

Pakostane strandjai

Pakostane is bővelkedik strandokban. A csodaszép, fenyveserdővel körülölelt, aprókavicsos Pilatusa is ilyen, ahol a tengervizet változatos homokpadok tarkítják. A legnépszerűbb a Buzakovina, amely lassan mélyülő vizével és homokos partjával kimondottan ideális a gyerekeknek. Hajóval érdemes lehet ellátogatni még a közeli Sveta Katarina sziget partjaihoz is.

Sukosan öblei

Strandok Ugljan- és Pasman-szigeteken

Kiváló fürdőzési és vízi sportolási lehetőségeket találhatunk a Sukosannal szemben lévő Ugljan- és Pasman-szigetek partjainál is. A keleti oldalon a víz lassan mélyül és nagyobb részt homokos. Tkon szakasza például természetes homokos, ami ritka az Adrián. Mivel turisztikailag kevésbé ismertek ezek a szigetek, nincs tülekedés, zsúfoltság a parton, vízben és az éttermekben. A két szigetet egyébként egy híd köti össze.

Sveti Filip i Jakovtól Biograd na Moruig számos kavicsos és homokos strand, öböl található több kilométer hosszan. Kellemes, széltől védett szakasz, ugyanis a szemben lévő Pasman-sziget felfogja azokat.

Észak-Dalmáciában garantált a mediterrán környezet, a kristálytiszta, a legtöbb helyen lassan mélyülő, meleg víz és a szikrázó napsütés. A szárazföldi részen nyugati tájolásuk miatt élvezhetjük a naplementét, a szemközti szigetek keleti partjainál pedig a szintén lenyűgöző napfelkeltét. Éld át ezeket a természeti csodákat, a lenyűgöző pillanatokat!