Fehér homok a lábad alatt, az évi napsütéses órák száma pedig az egekben. A több mint 1000 szigetet magában foglaló Dalmácia számtalan és változatos fürdőzési lehetőséget kínál minden típusú utazó számára. Legyenek kényelmet és nyugalmat kereső családosok, párok, vagy bulizásra, izgalmas élményekre váró baráti társaságok. Vízbe csobbanhatsz eldugott öblök természetes strandjain, vagy élvezheted a hűsítő koktélokat és ételeket kínáló bárokat valamelyik kiépített strand egyikén.

Dalmácia strandjait legtöbb esetben apró fehér kavicsos partok jellemzik. Megtalálhatóak a lassan mélyülő homokos strandok is. Íme egy összefoglaló a legérdekesebb dalmát strandokról.
Északról délre haladva, hogy mindenki megtalálhassa a számára legmegfelelőbbet.

Dalmácia strandjai

Dugi sziget, Sakarun strand

A 115 km2 területű sziget a Zadar régió legnagyobbika. Az észak- dalmát szigetvilág szélén helyezkedik el hosszan elnyúlva, a szárazföld partvonalával megegyezően. A sziget kellemes mediterrán hangulatának és nyugodtságának köszönhetően széles körben kedvelt hely. Ha Zadar irányából közelítenéd meg, akkor érdemes Saliban kikötni, ez a sziget legnépesebb városa, és egyben turisztikai központja is. A sziget északnyugati végén Dugi Ratnál, egy hatalmas, lassan mélyülő, lagúnás, homokos tengerpartot találunk.

East Coast of Dugi island

További strandjait jellemzően a sziget keleti részén érdemes keresni, ugyanis ez a sziget védettebb oldala. Az itteni strandok általánosságban sziklásak, kavicsosak. Kevés helyen, de betonozott partszakaszokkal is találkozhatsz. A Telascica-öblöt leszámítva mindegyik strandon lesz hely, kényelmesen el lehet férni a parton. Turista áradattól nem kell tartani. Horvátország ezen eldugott részére csak azok járnak, akik itt nyaralnak, vagy célzottan hajóval érkeznek ide

Vodice

Vodice városi strandja egy igazi lüktető partszakasz mentén helyezkedik el a város szélén. A part amely több kilométeren húzódik az egyik leghosszabb strand Horvátországban. Vodice strandján találhatunk több szórakozóhelyet, bárt, éttermet és remek vízisport kellék kölcsönzési lehetőségeket. Egy igazi turistaparadicsom azon személyek számára, akik inkább a szórakozást és a pezsgő nappali, vagy az éjszakai életet részesítik előnyben. A városi strandra jellemző, hogy egészen lassan mélyülő, és nagyon aprókavicsos. Nyugati tájolásának köszönhetően gyönyörű naplementében lehet részünk az egész napos strandolás után.

Brack sziget, Bol

Ha azt mondjuk Horvátország, szinte mindenkinek eszébe jut Brack szigete, Bol városa, és az itt található méltán híres Zlatni Rat strand. Maga a strand valójában egy természeti képződmény. A kisebb földszakasz, szarvra hasonlító nyúlványként húzódik a tengerbe, amelynek partján egyedülálló strandolási élményre lehet számítani. Érdekessége, hogy pontos területe és formája folyamatosan változik a különböző természeti erők hatására. Még a legmelegebb nyári kánikulában is frissítőnek hathat az itteni strandolás, hiszen a kellemes széláramlatnak köszönhetően enyhén hűvösebb a levegő.

Dalmácia öblei

Necujam

Közép- Dalmácia, Solta szigetének északi részén található Necujam város a Piskera-öbölben. Maga az öböl igen érdekes, ugyanis további nyolc kisebb öböl található a nagy öböl partvonalán. A Piskera-öböl más részről a sziget legszebb és legnagyobb öble. Közel 2 kilométer hosszú és több mint egy kilométer széles. Egy igazi kis ékszerdoboz, távol a turista tömegektől. Aprócska település, kristálytiszta tenger, pálmafák és annyi hely, ahol bőven elférhet mindenki a tengerparton. Necujam tengerpartjáról szinte senki nem hallott még, annyira ismeretlen strand Horvátországban. Itt kellemes, nyugodt hangulatban lehet élvezni a pihenést.

Vis

Stiniva öböl

Vis szigete a Dalmát szigetvilág nyílt tenger felőli határában fekszik. Vis sziget déli partvonalán található a festői szépségű Stiniva öböl, amely hajóval könnyedén megközelíthető. Az sziklákkal és szirtekkel tarkított öbölben, kristálytiszta vízbe csobbanhatsz. Az igazi érdekessége valójában csak akkor mutatkozik meg, amikor áthaladsz az öböl bejárataként szolgáló szorosan egymással szembenálló sziklafalak között. A strand típusát tekintve lassan mélyülő, azonban kissé nagyobb kavicsos, így tengeri papuccsal érdemes készülni. Érdemes még tudni, hogy a sziklafalakkal körbezárt strand rész az árnyékolás miatt kevésbé napos. Gyönyörű látványa miatt viszont mindenképpen ajánlott felkeresni.

Beach of Srebrna

Itt található még Dalmácia egyik legszebb partja a Srebrna ezüst strand amely Vis sziget déli oldalán helyezkedik el. Az ezüst strand megnevezést, a holdfényben egyedülálló módon csillogó kavicsairól kapta.

Punta Rata, Brela

Dalmácia igazi egzotikuma. Brela város strandját, a Punta Ratát az egyik legszebb strandként tartják számon az egész világon. Egy igazi kis romantikus strand, apró kavicsos, lassan mélyülő parttal, mely a családosok számára ideális lehet. Szépsége miatt viszont mindenkinek ajánlott. Az itt található strand a tisztaságáról, és a Punta rata nevű szikláról híres. Maga a szikla igazán érdekes látványt kínál, ugyanis több mediterrán fenyő is ránőtt. A szikla körbeúszható, megcsodálható. Éjjelente a tengerfenékről lámpákkal világítják meg, így sötétedés után is lenyűgöző látványt nyújt majd.

Makarska Riviéra

Horvátország és Dalmcáia legdélebbi csücskében található, a Makarska Riviéra városi strandja, ami több kilométer hosszan elnyúló igazi nyüzsgő partszakasz. Apró kavicsos, nagyon lassan mélyülő strand, ahol többféle vízisport űzésre is van lehetőség. Rengeteg étterem, bár és fagyizó található a környéken, gondoskodva arról, hogy semmiből ne kelljen hiányt szenvedni itt tartózkodásunk alatt. Dalmácia leg délebbi pontjaként nagyon kellemes időjárásra lehet számítani, és nyugati tájolásának köszönhetően, hosszan csodálható a naplemente. Esténként, sötétedést követően a bárok, különböző szórakozóhelyek veszik át a főszerepet.

Partszakaszok és öblök Dalmácia környékén

A dalmáciai régióban a legkülönfélébb szigetek és strandok várnak. Ebben a csodálatos horvátországi régióban minden adott egy tökéletes nyaraláshoz. A jóidő és az égszínkék tenger garantált, már csak te kellesz hozzá.