Montenegró és piciny jellegzetes városai igazi adriai gyöngyszemként említhetőek. Ez az elképesztő, mediterrán éghajlattal rendelkező ország egyelőre védett a turista tömegektől. Kiváló választás azok számára, akik nyugodt körülmények között szeretnének minőségi nyaralást eltölteni. A csodálatos Montenegrót a Dinári- hegység öleli körbe, gondoskodva a lenyűgöző látványról. Közel 300 kilométeren húzódó partszakaszán fellelhető számtalan eldugott, sziklákkal és szirtekkel szegélyezett romantikus öböl. Strandjait tekintve változatos, hiszen otthont ad Európa legkülönlegesebb homokos, és aprókavicsos fürdőhelyeinek egyaránt. Bar Montenegró egy forgalmas kikötővárosa. Az óvárosban nagyon sok érdekes látnivaló van és kíváló strandokkal rendelkezik . Cikkünkben ezeknek astrandoknak jártunk utána.

Bar strandjai

Bar és a környék strandjai

Közvetlenül Bár városában, a kikötő hatalmas kiterjedése nincs sok lehetőségünk élvezni a tengerpartot, ha strandolás a cél. Egy- egy rövidebb, kiépítetlen partszakaszt, és a városi strandot leszámítva, Bar környéki strandok felkeresése célszerű. Azonban nem kell messzire mennünk, ha a strandolással szeretnénk egybekötni a Bar városlátogatást hiszen a gyönyörű Bar riviéra 44 kilométer hosszan húzódik Montenegró tengerpartján. Közvetlenül a part mentén haladva, Bar városából 20 különböző strand érhető el, amelyek összesen 9 kilométeres partszakaszon nyúlnak el. Emellett Vannak olyan partszakaszok is, ahol termálforrás található. Ezeken a helyeken akár 50 fokos termál vízzel is találkozhatunk.

Bar városi strand

Bar városi strandja a városközpont előtt terül el. A parton szalmatetős napernyőket találunk. A strand partja apró kavicsos. A part mögött egy hosszú sétány fut végig. Itt bárok és éttermek sokasága várja a strandolókat. A sétány mögött egy szállodasor található, amely teljesen körülöleli az egész strandot. Bar strandjainak egyik nagy különlegessége, hogy minden strand nyugati tájolású, így hosszasan élvezhető a naplemente. Mindenbizonnyal ezek a naplementék lesznek az egyik legszebb emlékeink az itt eltöltött időről.

Utjeha

Az Utjeha strand az egyedülálló Olíva-öbölben található, nem messze Bar városától. A strand mögött ezer éves olajfákat szemlélhetünk meg. A tengernek meseszép, türkizkék színe van. A tiszta víz és a lassan mélyülő part miatt, ideális a kisgyermekes családok számára is. A tiszta víz miatt a búvárkodni vágyók körében is közkedvelt célpont. A strand déli részén nudista strand található.

Sutomore

Sutomore strandján, Bar várostól nem messze, egy 1200 méter hosszú és 56 ezer m2-es homokos strand található. Sutomore egy igazi nyüzsgő tengerparti település. A hosszan elnyúló part mögött közvetlenül párhuzamosan fut egy, a strand hosszával megegyező tengerparti sétány, amelyen bárok és étterem sokasága sorakozik. Tipikus helyi ételeket, és nemzetközi specialitásokat is kipróbálhatunk. A bárok többsége éjszakánként igazi balkáni hangulatú szórakozóhellyé alakulnak át, ahol hajnalig tartó buli várja a városba érkezőket. A déli végén találunk egy kiépített utat a hegytetőre, ahova felérve káprázatos látványként tárul elénk Sutomore hosszú partja és és az egész lüktető kis üdülőváros.

Partszakaszok és öblök Bar környékén

Ratac- fok

A Ratac- fok egy aprókavicsos, igazi vadregenyes szabadstrand. A fenyőkkel körülvett strand Sutomore üdülővároshoz közel található. Tökéletes hely ez a nyugalomra vágyók számára, vagy azok számára, akik nem szeretik a nagy tömeget. Az egészet hatalmas sziklák veszik körül, a meredek lejtők miatt pedig nehezen megközelíthető. Valószínűleg ez az oka, hogy soha nincs sok ember a strandon.

A Vörös strand

A Vörös strand sem maradhat ki a listánkból, hiszen igazán egyedülálló élményben lehet részünk a különleges, vörös homokkal borított parton. Bar városától északra, Sutomore irányába helyezkedik el. Igaz, hogy egy igazán apró strandról van szó, amelynek hossza csupán 50 méter, de feltétlenül érdemes meglátogatni.

A Királynő strandja

Bar városától kissé messzebbre található, Čanj városához közeli királynő strandja. Más néven a Kraljičina plaža, amely egy kavicsos strand. A partot kürülölelő hatalmas szikláknak köszönhetően tökéletes hely lehet egy romantikus strandolás eltöltésére. Nem véletlenül kapta a nevét, hiszen Milena királynő kedvenc nyaralóhelye volt ez.

Sveti Stefan

Sveti Stefan apró szigete Bar és Budva üdülő városa között helyezkedik el, és bátran kijelenthetjük, hogy napjainkra az egyik legnépszerűbb turista célponttá vált Montenegróban. Sveti Stefan strandja két részből áll. A baloldali a nyilvánosság számára is nyitva áll, itt bérelhetünk napágyakat, míg a privát rész vagyis a jobb oldali strand csak a hotel vendégei számára látogatható. A sziget nyilvános strandja a móló végén található, amely egyébként a szigetre bevezető út homoktöltése. Ezen a helyen állva elképesztő látvány nyílik a különleges, piros tetős épületekre és a kanyargós utcákra. Hihetetlen élmény a fehér homokos strandok és az első osztályú luxus hotelek között sétálni. A víz nagyon szép és a környék tisztaságára kiemelten figyelnek.

Bar partszakaszai

Bigovica strand

A Bigovica strand egy eldugott kis öbölben található, piciny, körülbelül 100 méteren hosszan futó kavicsos strand. A Voluica hegy mellett található Bigovica öböl a búvárkodás szerelmeseinek is különleges élményt kínál. A szélcsendes kis öblöt – a 15. században – a vitorlás hajók kikötésére használták. A búvárok számára érdekesek lehetnek az elsüllyedt hajók, és a különböző féle ókori tárgyak. Ha erre a partra is tervezel látogatást, akkor érdemes előre gondoskodni mindenről amire szükségünk lehet, hiszen a strandon nincsen semmiféle szolgáltatás. Tökéletes választás azon személyek számára, akik inkább a nyugalmat és az elszigeteltséget részesítik előnyben.

Veliki Pijeska

Bar városától mindössze 7 kilométerre találjuk a Veliki Pijesak strandot. Egy csendes kis településen, Dobra Voda-ban, a Bar Riviéra déli részén. A 600 méter hosszú strandot apró kavics és homok keveréke borítja. A Mali Pijesak strand közvetlenül a Veliki Pijesak strand mellet található, így egy látogatással két partszakaszt is felfedezhető. A strand legfőbb előnye, hogy egy igazán csendes part, gyönyörű türkizkék vízzel. A parton sorakozó évszázados tölgyek illóolajjal árasztják el levegőt, a számtalan olajfa pedig árnyékot ad a forró nyári napokon. A naplemente lenyűgöző látványt nyújt a nyugati tájolású parton.

Bármilyen is legyen az ideális strand a számodra Barban biztosan megtalálod.