Montenegró elszigeteltsége, és piciny mérete ellenére a legkülönfélébb strandolási lehetőségeket kínálja minden ideutazó számára. A Dinári- hegység ölelésében fekvő apró, mediterrán éghajlattal rendelkező ország egyelőre védett a turista áradattól. Kiváló választás azon személyek számára, akik nyugodt körülmények között szeretnének minőségi nyaralást eltölteni. Közel 300 kilométeren húzódó partszakaszán fellelhető számtalan eldugott, sziklákkal és szirtekkel szegélyezett romantikus öböl. Montenegró kiépített strandjait tekintve is változatos élményeket nyújt, hiszen otthont ad Európa legkülönlegesebb homokos, és aprókavicsos fürdőhelyeinek is. A következő cikkben összegyűjtöttünk egy listát északról déli irányba haladva, a legnépszerűbb montenegrói strandokról.

Montenegró strandjai

Dobrec – Robinson strand

Dobreč-öböl a turisták körében kevésbé ismert csendes kis paradicsom. Kizárólag hajóval közelíthető meg. A legegyszerűbben Herceg- Noviból, így az itt tett látogatásunk után mindenképpen érdemes felkeresni. A Dobrec öböl Ribinson nevű strandján minden lehetőség adott a nyugodt kikapcsolódáshoz. Itt igazán úgy érezheti magát az ember, mintha egy lakatlan szigeten kötött volna ki. Az idelátogatók élvezhetik a közepesen lassan mélyülő kristálytiszta vizet, és az aprókavicsos piciny partszakaszt, A strand 70 méter hosszan nyúlik el, azonban bája egyértelműen apró méretében rejlik. A parton lehetőség van napágyat bérelni, illetve az apró bárban, frissen kifogott halakat is megkóstolhatunk, a hagyományos montenegrói finomságok mellett.

Plavi Horizonti

A strand a Lustica- félszigeten, Tivat városától déli irányba található egy Kék Zászló kitüntetéssel rendelkező gyönyörű partszakasz. Gazdag élményt kínál különböző szolgáltatások tekintetében, és vízminősége is kiválónak mondható. Sekély partszakaszának és kristálytiszta vizének köszönhetően ideális választás a kisgyermekes családok, vagy a pihenni vágyó párok számára. A sport szerelmesei kipróbálhatják a könnyű búvárkodást, de egy egyszerű búvárszemüveg is elég lehet ahhoz, hogy megcsodáljuk a gazdag, és színes vízalatti élővilágot. A Plávi Horizonti strandra látogatók biztosan nem fognak unatkozni. Montenegró egyik legszebb és legbékésebb strandjaként tartják számon.

Sveti Stefan

Sveti Stefan apró szigete Budva üdülő városától csupán egy karnyújtásnyira helyezkedik el. Napjainkra az egyik legnépszerűbb turista célponttá vált Montenegróban. Sveti Stefan strandja két részből áll. A baloldali a nyilvánosság számára is nyitva áll. Ezen a szakaszon lehetőség van napágyak bérlésére is. A privát rész vagyis a jobb oldali strand csak a hotel vendégeinek áll a rendelkezésére. A sziget nyilvános strandja a móló végén található, ahonnan elképesztő látvány nyílik a különleges, piros tetős épületekre és a kanyargós utcákra. Hihetetlen élmény a fehér homokos strandok és az első osztályú luxus hotelek között sétálni.

Jazz Beach

Budvától 3 kilométerre, Tivat irányába találjuk Montenegró egyik leghosszabb és legélénkebb strandját, a Budva városában elhelyezkedő Jazz Beach-et. A partszámtalan programlehetőséget kínál azon személyek számára, akik szeretik a nyüzsgést, és a zenét. Itt rendezik meg minden évbe a Sea Dance Fesztivált. Körülbelül 1200 méter hosszan nyúlik el a Jazz Beach apró kavicsos partja, amely tele van kávézókkal és éttermekkel, Emellett kedvelt üdülőhely a vízi sportok szerelmesei körében is, hiszen szörföléstől kezdve, a vízisízésen át, a windszörfözésig bármit kipróbálhatnak.

Montenegró strandjai

Bečići

Budva nyüzsgő városától, egy gyönyörű félsziget választja el Bečići strandját. A part nyugodtabb mint a legnépszerűbb montenegrói strandok, ugyanakkor így is hatalmas vonzereje van. A hegyekkel és kristálytiszta vízzel körülvett Bečići öböl egy hosszú, homokos strand, ami néhány ponton 100 méter széles. Több vízi sportot is kipróbálhatunk a kajakozástól kezdve a szörfözésig. A parton sétálva mindenképp érdemes kipróbálni a különleges fagylaltokat, amelyek tökéletes hűsítőként szolgálhatnak egy forró nyári napon.

Mogren

Montenegró egyik aranyhomokos strandja, amelyet egy hatalmas, gyönyörű hegy oszt ketté. Az itt fürdőzők felfedezhetnek egy barlangot is, ami összeköti a két strandot. A bátrabbaknak lehetőségük van, a strandot kettéválasztó hegy megmászára is. A sziklás terepen való feljutáshoz praktikus cipő viselete mindenképp ajánlott. Budva óvárostól csupán 150 méterre található Mogren strandon mindenki jól érezheti magát, és kipróbálhatja a számtalan szórakoztató programok valamelyikét, vagy csak élvezheti a nyugodt pihenést.

Petrovac

Petrovac 600 méteren húzódó homokos városi strandját mind a turisták, mind a helyiek szívesen látogatják a türkizkék vizének és a rusztikus, régi városának köszönhetően. A nyári hónapokban egy igazi nyüzsgő, élettel teli turistaközponttá válik a hangulatos kávézóival, éttermeivel és aranyhomokos partjával. Az egyre nagyobb éjszakai életnek köszönhetően a fiatalabb turisták is egy abszolút izgalmas nyaralást tölthetnek el itt. A partja lassan mélyülő, jellemzőek a nagy hullámok, amelyek sokszor akár az óceánra emlékeztető nagyságúak is lehetnek. A strandon nagy napernyőket és napágyakat bérelhetünk, míg máshol a part teljesen üres. Itt nyugodtan kialakíthatjuk a saját kis strandbirodalmunkat. Petrovacról könnyen elérhető a szomszédos Lucice és Buljarica strand is.

Montenegró strandjai

Petrovac – Lucice

Petrovac városának vonzáskörzetében található Lucice strand igen nagy népszerűségnek örvend a helyiek, és minden Montenegróba utazó számára. Ennek ellenére megtartotta a sértetlen, eredeti állapotát, így kitűnő példája ez a kényelmes, meghitt montenegrói strandoknak. Maga az öböl egy festői szépségű környezetben fekszik. Különböző féle fenyőfákkal, ciprusok és olajfaligetek veszik körül, amelyek gondoskodnak arról, hogy olykor menedéket találjunk a nyári forróságban. A sekély víz miatt a családosok számára is ideális választásnak számít. Közvetlen a strandon lehetőség van kisebb csónakok, vízi biciklik bérlésére is. A közvetlen közelben több szálloda, bár és étterem is található, ahol napközben hűsítőket és helyi étel specialitásokat próbálhatunk ki. Élvezhetjük a naplementét is valamelyik bárban, akár élő zene kíséretében.

Shkodrai-tó

Lássuk az egyik legdélebbi ajánlást, amely a Shkodrai-tó. Ez egy gyönyörű, friss vizű tó Albánia és Montenegró határának közelében fekszik. A 13. században ez a térség az ókori szláv Zeta királyság része volt, 2011-ben pedig jelölték az UNESCO Világörökségi Listájára. Távol a népszerű turista útvonalaktól, a tó strandja egy igazán békés, nyugodt környezetben található. Az idelátogatók egy kicsit elbújhatnak itt a nagyvárosi nyüzsgéstől és rohanástól, így élvezhetik Montenegró igazán békés és csendes arcát is.

Mala Plaža

Végül de nem utolsó sorban íme Montenegró legdélebbi pontján, Ulcinj közelében található Mala Plaža strand, amely a hatalmas homokos partok egy kisebb mása. Itt érezhetjük igazán a mediterrán hangulatot, hiszen a strand a plázson fekszik. Ez a kis strand főszezonban egy kicsit zsúfoltnak mondható, de igazi mediterrán élményt nyújt. A parton este még nagyobb a nyüzsgés, hiszen minden turista és helyi is itt gyűlik össze. A kivilágított óváros és az öböl különleges látványt nyújt ilyenkor. Naplemente után megnyitják kapuikat a helyi szórakozóhelyek is, ahol legtöbbször a balkáni könnyűzene ikonjai is fellépnek.

Próbáld ki ezen csodálatos strandok mindegyikét Herceg- Novitól egészen a déli határig. Bármilyen is legyen az ideális strand a számodra, Montenegróban biztosan megtalálod.