„Fidel Castro, rum és kubai szivar.” A legtöbb embernek ezek jutnak eszébe Kubáról. Pedig ez az ország jóval több ennél! A napsütés, a tenger, a strandok homokja itt is csodás, mint olyan sok helyen a Karib-tengeri szigeteken. Nagyszerű megtapasztalni a kubai hangulatot a tengerparton is. Pihenj úgy, hogy megmutatjuk, hol érdemes igazán!

Öblök Kubában

A cikk az alábbiakat foglalja össze:

Legjobb strandok Havannában és környékén

A Playas del Este strandjai

Ez egy hosszú, több mint 6 kilométeres egybefüggő partszakasz, ahol sok kisebb strandot találunk. A távolsága Havanna központjától kb. 20 perc. A Playas del Este mind a helyiek, mind a turisták körében nagyon népszerű, hétvégeken különösen zsúfolt. Természetesen nyáron általában is nagy a tömeg, ha csendesebb időszakot keresünk, május és október jó választás lehet. Az egyik legszebb része a széles és gyönyörű partszakasz, a Playa Santa María del Mar. Sok napozóágyat találunk itt, a türkizkék óceán pedig csábít az úszásra. Arra is van lehetőség, hogy jet-ski-t bérelj.

Mintha egy másik világba cseppennél: a Playa Boca Ciega ugyanezen a területen van, mégis alig zsúfolt. Ennek előnye az is, hogy a környező bárok, éttermek is olcsóbbak. Ha szeretnéd azt a hangulatot átélni, amit a helyiek kedvelnek, akkor leginkább a Playa Guanabo-ra érdemes kimenned. Ez Havanna egyik külvárosának, Guanabonak a strandja. Az egykori kis falu partszakaszán különösen szép és hangulatos a naplemente. Találunk itt egy lagúnát is, a Laguna Itabo-t. Itt kedvünk szerint kajakozhatunk és vízibiciklizhetünk is, miközben a környék madárvilágát hallgatjuk.

Playa Bacuranao

Havanna középpontjához ez a strand fekszik a legközelebb. Ezért remek választás, ha csak kevés időd van. Errefelé sok a korallzátony, így a helyet a snorkelezők különösen kedvelik. Nem annyira finom, szemcsés a homok a parton, mint általában a Playa del Este-n. Inkább kavicsos, de az óceán itt is gyönyörű látvány.

Playa El Salado

Nem véletlenül hívják ezt a helyet „sós strandnak”. Az óceáni áramlatok hatására itt a tengervíz jóval sósabb mint máshol Kuba partjainál. Érdekes lehet itt kipróbálni a fürdést, még akkor is, hogyha Havannától egy kicsit messzebbre, félórányira kell menni az élményért.

Coasts and islands in Cuba

Kuba strandjai: Az öt leghíresebb kubai strand

Varadero Beach (Hicacos-félsziget)

A leghíresebb kubai tengerparti üdülőhely. Itt minden a pihenésnek van alárendelve. Lélegzetelállítóan hosszú fehérhomokos strand, csaknem 25 km hosszan húzódik végig az egész félszigeten. A tengervíz olyan kék, amilyennek utazás előtt álmodni sem mered. A hőmérséklete télen is ritkán csökken 25 C alá, a hullámok csendesek és szelídek. A víz lassan mélyül, sokáig sekély marad, így gyermekkel is biztonságosnak mondható. Ha beteltél az úszással, még számos egyéb vízisportot is kipróbálhatsz itt. A félszigeten harmincnál is több búvárkodásra alkalmas hely található. Lehet itt horgászni vagy snorkelezni is.

Playa Los Flamencos (Cayo Coco sziget)

Ez a sziget a három legnépszerűbb turistacélpont egyike Kubában. Érdekesség, hogy a nevét nem a kókuszról kapta, hanem az itt gyakori, nagyon szép fehér íbiszmadárról (white coco ibis). A teljes sziget – együtt a közeli Cayo Guillermo-val és Cayo Romano-val – a nyaraló, pihenő külföldiekre van berendezkedve. Varadero után itt van a második legtöbb hotelszoba. Együtt úgy nevezik a szigetcsoportot, hogy „a király kertjei” (Jardines del Rey). A sziget legjobb strandjai az északi parton vannak, a Playa Los Flamencos egy közülük.

Ancon Beach (Trinidad város közelében)

Kuba déli partvidékének kedvelt pihenőhelye az Ancon-félszigeten van. Hófehér homok és türkiz színű víz várja az utazót. Lehetőség van itt kipróbálni a mélytengeri halászatot és a snorkelinget is. A búvárkodni szeretők számára igazi paradicsom, több mint 30 ajánlott merülőhely van. A Cayo Blanco sziget körüli korallzátonyok a legnépszerűbbek. Ha kulturális élményekre vágysz, Trinidad városa – melyről részletesebben olvashatsz itt – sok látnivalóval alig 12 kilométernyire van innen.

Cayo Levisa sziget

Közel van Havanna, így az ottani Palma Rubia kikötőből is könnyen megközelíthető. A kicsi, keskeny szigeten találunk egy szerény éttermet, egy kis bungaló stílusú hotelt, amely rögtön az egyik strand mellett van. A snorkelingre és a búvárkodásra remek körülmények között szakíthatunk időt. Szépek a zátonyok, jó a víz alatti láthatóság. A legérdekesebb a sziget északi oldalán búvárkodni. Vannak itt trópusi halak mellett szép fekete korallok és izgalmas, felfedezésre váró 18. századi hajóroncsok is.

Playa Guardalavaca

Az északi parti Guardalavaca üdülőhely jó okból népszerű: egy csokornyi gyönyörű strand, amely körül titokzatosan szép zátonyokat találunk. A környék egyik legjobb strandja a csodálatos Playa Guardalava, egy 15 000 méter hosszú, káprázatosan fehér homoksáv, amely egyaránt vonzza mind a kubaiakat, mind a turistákat. A strand közepén futó pálma- és tamarinda-fák árnyéka hűvös sétányt biztosít, és árnyékos helyet nyújt az itt pihenőknek.

Ha aktív kikapcsolódásra vágysz, az úszáson kívül remek a hely kajakozás, vitorlázás, vízisízés, vagy kiteboarding kipróbálásához. Ahogy természetesen van felszerelés snorkelinghez és búvárkodáshoz is. A legjobb merülési helyek – ahol előfordulnak korallzátonyok és víz alatti barlangok is – jól megközelíthetők hajóval.

Kuba legjobb strandjai

Kuba strandjai: Még néhány remek strand Kubában

Ha az eddigiekből esetleg nem találtál volna kedvedre valót, még tudunk mutatni olyan strandokat, melyek emlékezetesek lehetnek. Itt van mindjárt a Bahia del Baracoa. Ez a strand eltér a Kubában és a Karib-térségben megszokottól. Itt a parti homok nem vakítóan fehér, hanem bársonyos és sötét, szinte fekete színű. A környék sem átlagos: a közeli Baracoa város a sziget legrégibb települése, 1510-ben alapították a spanyolok. A kelet-kubai város földrajzi okokból kissé elszigetelt volt a szárazföld többi részétől, a vasúti és a közúti közlekedés csak az 1960-as években épült ki teljesen.

Cayo Guillermo sziget

Ha a strandolás mellett rajongsz a természetért is, és szereted a madarakat, akkor a Cayo Guillermo sziget a te választásod. A négy kilométeres, nem ritkán elhagyatott partszakasz a végtelen szabadság érzését kelti fel. Ennek egyik része a Playa Pilar strand. A víz errefelé a marlin nevű halban gazdag, ezért megcsodálhatsz több ezer, rendszeresen itt gyülekező és táplálkozó flamingót. Ekkora tömegben elképesztő és különleges látványt nyújtanak ezek a vízimadarak.

Cayo Santa Maria és Playa Perla Blanca starndok

Talán a világ legismertebb kubai származású embere Fidel Castro. Ha a strandok kerülnek szóba, nem feltétlenül gondolunk rá, mint szakértő. De ha érdekel a véleménye, akkor a Cayo Santa Maria nyaralósziget vakítóan fehér homokstrandjai szerinte egész Kubában a legjobbak. Azt mondta egyszer, hogy jobbak, mint a szintén sokak által kedvelt Varadero Beach. Ebben az esetben pedig az itteni Playa Perla Blanca egy nagyszerű választás, amelyet itt járva nem szabad kihagyni.

Sok csodás kubai strandról írtunk, ahol átadhatod magadat a gondtalan pihenésnek. Ha aktív kikapcsolódásra vágysz, olvass az ország látnivalóiról, vagy arról, mit érdemes itt csinálni.