Ismerd meg a legcsodálatosabb partokat és öblöket Pugliában az alábbi cikkünkből. Puglia sokkal többet képes adni neked, mint a csodálatos városok, gasztronómia, történelmi emlékművek vagy a természeti csodái. Hajósként hasznos, ha megismered a legjobb strandokat, ahol érdemes kikötnöd, hiszen egy tapasztalt tengerésznek is jól esik néha a szárazföldön lenni, és lazítani egy nagyot a strandon.

Puglia strandjai

A cikk az alábbiakat foglalja össze:

Strandok Puglia Lecce tartományában

Torre dell’Orso (Melendugno)

Melendugno öblében elhelyezkedő Torre del’Orso strandra egy 16. századi erődítmény vigyáz az év minden napjában. Nem semmi a kilátás a partról akkor sem, ha nem a türkiz tengert, hanem az ellentétes irányban lévő San Foca városát kémleled. A part 1 kilométer hosszú, homok dűnés szakasz, és örökzöld fenyőerdő határolja. A part különlegessége a két iker szikla, melyek pár méterre a tengertől találhatóak és a „Two Sister” nevet viselik. Az Otranoi-szorosnak köszönhetően, ugyanis Albánia partjai itt vannak Olaszországhoz a legközelebb, mindössze 71 km-re, a víz sekély és kristály tiszta.

Baia dei Turchi (Otranto)

Az Otranto városában elhelyezkedő part, ami Olaszország legkeletibb pontja, a Salentoi-félsziget egyik legcsodálatosabb partszakasza. Egy elhatárolt területen található, amit az Alimini tavak védenek. 1,5 kilométer hosszú a strand, aminek egy része teljesen szabad, míg a másik része különböző strandcikkekkel felszerelt, mint például napernyő és nyugágy. A belépés ingyenes. A partot néhány perces sétával lehet megközelíteni az erdőn keresztül. Semmiképpen se hagyd ki, hiszen fehérhomokos partja és türkizkék vize igazi Karibi lázba képes hozni az odalátogatókat. Ez a strand egyértelműen az egyik legjobb part Pugliában.

Puglia öblei

Marina di Pescoluse (Maldive del Salento)

A neve elárul erről a strandról mindent. A Salentó Maldív szigetének becézik ezt a szakaszt, hiszen fehér homokos tengerpartja és áttetsző vize tényleg olyan hangulatot kölcsönöz neki, mintha a Maldív-szigeteken lennél. A víz sekély, és nem messze a parttól pici szigetecskék emelkednek ki a vízből, ami hozzátesz a partszakasz látványosságához. A dűnéket akácfák is díszítik. Tökéletes választás családok számára, mert teljesen fel van szerelve éttermekkel, bárakkal és különböző szórakozási lehetőségekkel.

Punta Pizzo (Galipolli)

A Punta Pizzo strand Galipolli városától legdélebbre fekvő partszakasz. Tipikus Salentoi látvány fogad minket, ha meglátogatjuk. Lélegzetelállító fehér homok és kék víz látványa tárul elénk, illetve a partot körül ölelő erdő tökéletes lehetőséget nyújt arra, hogy elbújjunk a perzselő nap elől a nyár folyamán. A part közelében található egy védett természeti terület, melynek neve: „Isola di Sant’Andrea”.

Partszakaszok és öblök Bari környékén

Capitolo (Monopoli)

A Capitolo nevezetű homokos partszakaszt itt-ott előbukkanó sziklák tarkítják. Monopoli városától délre található, és néhány évvel ezelőtt kiérdemelte a kék zászló díját, ami az egyik legelőkelőbb ökológiai, és strand biztonsági díjazás. Autóval vagy tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető, és számos privát vagy publikus helyet találhatsz magadnak, hogy kiélvezd a tenger és az időjárás adta élményeket. A strand közelében található a Zoo Safari, és a híres San Domenico golfpálya. Ha teljeskörű kikapcsolódásra vágysz, akkor a Capitolo strand Puglia strandjai között az egyik legjobb választás lehet.

Polignano a Mare (Bari)

Kétségkívül, Polignano a Mare Puglia egyik legfelkapottabb és legturistásabb strandja. 2014-ben hetedjére is megkapta a Kék Zászló díjat vize minőségének, és a strandon elérhető szolgáltatásoknak köszönhetően. A víz kristály tiszta, és néhol csodálatosan aranyló homokot találhatsz. A part két oldalán sziklák magasodnak, ahonnan gyakran tinédzserek ugranak a vízbe, a még nagyobb szórakozás érdekében.

Strandok Puglia északi részén

Baia delle Zagare (Mattinata)

Mattinata-tól 15 km-re levő partszakaszt gyakran Baia dei Mergoli-nak is nevezik, ami a Gargano-i hegyfoknál helyezkedik el. Az 1 km hosszú partszakaszt egy gyönyörű zárt öböl öleli körül, aminek sóderes és kavicsos talaja van. A megközelítés hajóval rendelkezőknek gyerekjáték, hiszen csak a tenger felől vagy a parton, egy hotelen keresztül sétálva lehet eljutni ide. Ha ezt az öblöt hajóval szeretnéd meglátogatni, akkor még szebb élményben lehet részed, hiszen gyönyörködhetsz messziről is az impozáns mészkősziklában.

Partszakaszok és szigetek Puglia környékén

Cala San Felice (Vieste)

Cala San Felice egy öböl, Vieste település közelében. Az öbölben két nagyszerűen védett köves part található, sziklákkal elválasztva egymástól. A helyet csak hajóval lehet közelíteni. Két Az egész területet szép növényzet határolja. Itt található a híres Architiello, ami egy természetes kő boltív a tenger felett. Ez a partszakasz tökéletes választás fürdéshez és úszáshoz.

Lido del Sole (Rodi Garganico)

Rodi Garganico városától nyugatra található ez a gyöngyszem. Lido del Sole egy nagyon felkapott strand. Nagy részben homokos partja és a sokféle szolgáltatása miatt tökéletes választás családok számára.Az északi irányú szelek kíváló feltételeket biztosítanak a szörfözni vágyóknak.

Cala Pietre di Fucile (Isola di Capraia)

A Tremiti-szigetekhez tartozó Capraia-n, elterülő strandok közül a Cala Pietre di Fucile a legszebb Pugliai partok közé tartozik. Nevének a jelentése „puska kövek”, abból ered, hogy a középkorban, a szigeten élő apátok a nagyobb köveket védelmi munícióként használták. A partszakasz köves, de kárpótol bennünket a kristály tiszta víz látványa. Ez a strand is csak hajóval érhető el. Ebből adódóan kevesen látogatják, így aki nyugalomra és egy kis elvonulásra vágyik annak mindenképpen érdemes felkeresnie ezt a partszakaszt.

Cala dei Pagliai (Isola San Domino)

Ez a part a Tremiti-szigetek leggyakrabban látogatott és fotózott strandja. Ha láttál már gyönyörű képeket Puglia öbleiről és partjairól, abban biztos lehetsz, hogy az egyik itt készült. San Domino szigetén található ez a strand, és ugyanúgy, mint társai a közelben, csak hajóval közelíthető meg. A nevét a természet által művészien faragott monolitikus kövekről kapta, melyek nagyon hasonlítanak egy szénakazalra (olaszul „pagliai”).
Ha kedvet kaptál, hogy kiköss hajóddal, és meglátogass néhány strandot Puglia-ban, akkor bátran szemezz összeállításunkból. A régió legszebb, legpopulárisabb partszakaszait említettük meg Neked ebben a cikkben. Nem számít, hogy Puglia melyik részén állsz meg hiszen bármelyik oldalról közelíted meg, mindenhol lenyűgöző partokat és öblöket találsz.