Milos egy patkó alakú sziget az Égei-tenger déli részén, Krétától 100 kilométerre északra. Területe igen kicsi, körülbelül 160 négyzetkilométer. Mérete ellenére legalább 75 strand szegélyezi partját. Vulkáni eredetű sziget, ezért domborzata nagy változatosságot mutat. A föld mélyéből hőforrások fakadnak, melyek gyógyhatással is bírnak. Az alábbiakban megmutatjuk, hogy melyek Milos legszebb strandjai!

Milos strandjai

Ez a cikk a következőket foglalja össze:

Milos legszebb strandjai: Fürdőhelyek a Milos-öbölben

A Milos-öböl a sziget legforgalmasabb része. Persze ezt a forgalmat ne a szó szoros értelmében vedd. Sokkal kevesebb turista keresi fel, mint a Kükládok szigetcsoport nagyobb tagjait. Itt a szezonban sincs nagy tömeg, így a partok megőrzik békéjüket. Ebben a részben megmutatjuk neked a best Milos strandjai, ha az öbölben maradnál!

Nerodafni Beach

A Milos-öböl bejáratánál az első strand a nyugati parton. Hosszú, homokos-kavicsos partja hívogatóan csábítja a fáradt hajóst. Nem messze fekszik a sziget legészakibb pontja. Fürdés utn sétálj ki a szirtre és nézd az érkező hajókat!

Plathiena

Egy zöld, olajfákkal benőtt völgy fut le a partig, melynek vége lapos, kiszélesedő part lesz. Kavicsos-homokos a talaj, és nagyon sekély a víz. Nyáron gyakran 30ºC körül van a tenger hőmérséklete a part közelében. Ha megvárod a naplementét, akkor csodálatos látványban lesz részed, ha Antimilos szigete felé tekintesz. Egy kicsi strandbárban frissítheted fel magad.

Adamas

Adamas a sziget kikötővárosa. Több strandja is van. Lagada beach a város északi felén fekszik. Kicsi, de frekventált fürdőhely. Étterem és bár várja a vendégeket. A Papakinou beach hosszú, homokos partja tökéletes kisgyermekkel érkezőknek A nyári szezonban bár és kitelepült étterem is van a parton. Napozóágyak és napernyők is bérelhetők.

Achivadolimni beach

A strand az öböl végében teljesedik ki. Tökéletes félkör alakú, innen belátható a sziget belső részének két partja. Széles, fehér homokos partja nagyon tiszta. Nevét egy közeli sós tóról kapta , ahol egy ritka kagylófaj él.

Milos strandjai

Fatourena és Rivari Beach

Haladva tovább az öböl nyugati partján eléred Fatourena strandját. Egy sekély lagúna csatlakozik be az egyik oldaláról. Csodálatos látványt nyújt ez a partvidék. Riveri tulajdonképpen folytatása Fatourenanak. A part homokos, széles és a víz nagyon tiszta. Ritkán látogatott, békés hely.

Agios Dimitros

Az öböl másik végére érve találod Agios Dimitros szabadstrandját. Egy csodaszép fehérre meszelt templom áll a közeli szirten. Vízről lehet csak megközelíteni.

Strandok a sziget északi és keleti felén

A sziget keleti felén már kezdődnek a hófehér tufából álló partok. Erősen tagolt partja fantasztikus öblöket rejt. Az alábbiakban bemutatjuk a best coasts and bays in Milos, ha a sziget nyugati peremén jársz!

Firopotamos

Milos északkeleti felén bújik meg Firopotamos strandja. A kicsi, festői halászfalu közvetlenül a tengerparton van. Apró csónakházai között homokos part fut végig. Meghitt hangulata egyedülálló.

Mandrakia Beach

Firopotamostól nem messze fekszik Mandrakia beach. A partszakasz mindössze néhány méter széles. Közvetlenül mellette van egy szuper étterem, ahová a helyiek is szívesen járnak. Nagy teraszárn mindig vidám a hangulat.

Sarakiniko

Vitathatatlan, hogy Sarakiniko az egyik legszebb strand a szigeten, és talán Görögországban is. Milos ezen részét hófehér vulkáni tufa borítja. A szél és a víz eróziójának köszönhetően káprázatos formák jöttek létre a sziklákból. Vakítóan fehér kúpok, barlangok és mélyedések tarkítják a porózus felszínt. A víz szikrázóan kék, és nagyon tiszta. Kiépített infrastruktúra nincs.

Partszakaszok Miloson

Mytakas beach

Sarakiniko után délre találod Mytakas strandját. Elég kicsi, viszont a hullámok kifejezetten jók szörfözéshez. A nyári szezonban kitelepült vendéglő enyhíti a fürdőzők éhségét. A tengerfenék sziklás, de érdemes úszni egyet, mert különleges sziklaívek alatt ejtőzhetsz.

Beach Hockey

A kalandos strandok istája itt még nem ér véget. Egy óriási sziklafal árnyékában hűsölhetsz ezen a szakaszon. Homokos partja kellemes, vize sekély.

Papafragas Beach

Egy keskeny fjord sziklafalai között találod ezt a strandot. Egy természetes kapu köti össze a tengerrel. Keskeny partja aranyló homokkal borított.

Pollonia

A gyönyörű kis halászfalu és kikötője olyan, mintha a múltból felejtették volna itt. A strandja hosszú és széles, homokkal borított. A víz sekély és csendes, szinte nincs is hullámzás. Sok fa áll a parton, így könnyen találsz árnyékot. Közkedvelt fürdőhely, étterem és WC a teljes szezon alatt a nyaralók rendelkezésére áll.

Voudia Beach

Ez egy igazi természetközeli szabadstrand! Semmilyen felszereltséggel nem rendelkezik, csak a természetes adottságaival. Apró kavicsos partján könnyen esik a járás. A parti sziklák a növényzet zöldje mellett vörös és sárga színben játszanak. Élvezd a csendet és a békét!

Kastanas Beach

Ez a strand a nudisták számára van fenntartva. Ha szeretnéd csupaszon élvezni a nap melegét és a tenger érintését, akkor itt a helyed! Kicsi, eldugott öböl, ahol garantált a teljes kikapcsolódás.

Thioroichia Beach

A Paliorema öbölben fekszik ez a strand. Érdekes hangulata van, mert a parton van egy elhagyatott kénbánya a 19. századból. A víz gyönyörű és tiszta. A sziklák között a sárga kénkristályok csillannak meg a napsütésben.

Coasts and islands in Milos

A déli partok

A déli oldalt számos egyedülálló természeti környezetben fekvő strand uralja. A következőkben a teljesség igénye nélkül bemutatjuk neked a best Milos strandjai, ha délre
vitorlázol.

Paliochori

Nagyon fejlett infrastruktúrával rendelkezik, Milos egyik legkedveltebb strandja. Érdekessége a számos termálforrás, melyekből több a part közelében fakad. Ezért előfordul, hogy néha meleg, szinte forró hullámokat tapasztalhatsz. A sziklákat a kén festette sárgára és vörösre és a jellegzetes illata is bejárja a vidéket. Gyógyhatása már időtlen idők óta ismert. A partmenti Scirocco étterem specialitása a földbe temetett edényben sült birka. A felszín alatt 40-50 cm-rel körülbelül 102ºC van, így akár hús is elkészíthető a föld hőjével.

Tsigrado

Ha kalandos strandolást szeretnél, akkor irány Tsigrado! Vagy hajóval juthatsz oda, vagy a függőleges sziklafalon keresztül egy keskeny szurdokban megkeresed a hanyagul odatámasztott létrát. Néhány méter ingatag létrázás után leérhetsz a puha homokra. A látvány kárpótol a fáradtságért. Ragyogó türkizkék a vize, és homokos a néhány méter hoszú partja.

Kalamos és Gerakas

Csak hajóval juthatsz el ezekre a csodálatos helyekre! A két strand egy partszakaszon fekszik egymás szomszédságában. A keskeny homokos partot óriási meredek sziklafal váltja fel, szárazföldről csak hegymászók juthatnak oda. Sok kirándulóhajó ejti útba ezt a lenyűgöző partot, ott biztosan nem leszel egyedül!

Fyriplaka Beach

Csak vízről lehet odajutni, esetleg jelentős falmászás után. A szárazföld felől egy függőleges sziklafal határolja. Csodás homokos a part, és jó hosszan sétálhatsz be, anélkül, hogy mélyülne. Időszakos strandbár üzemel, de ezen kívül más infrastruktúra nincs. Gyönyörű sziklaképződmények állnak a strandon.

Kleftiko

Nem kimondottan strand, de ez nem jelent semmit! Kleftiko partszakasza több apró öbölből és barlangokból áll. Szárazföldről nehezen megközelíthető, inkább hajós úticél. A hatalmas fehér sziklák üregeket rejtenek, melybe hajdanán a csempészek és kalózok rejtették a drága holmikat. Snorkelezésre és búvárkodásra tökéletes terep. A türkiz színű víz gazdag tengeri élővilága lenyűgöző.

Partszakaszok Milos környékén

A nyugati ív legszebb strandjai

Milos nyugati partvidéke teljesen lakatlan, és ebből kifolyólag csak természetes strandok vannak. A legtöbb csak vízről elérhető a parti sziklák miatt. Best coasts and bays in Milos? Olvass tovább, és megmutatjuk!

Agathia Beach

Milos északnyugati felén találod ezt a homokos természetes strandot. Egy hegyi patak befolyásánál fekszik, buja zöld fákkal körülvéve. Ha teheted, naplemente környékén járj erre, mert csodálatos színekben pompázik a nyugati égbolt.

Triades Beach

Agathiatól délre bújik meg ez a fantasztikus szabadstrand. Két részre osztja a partszakaszt egy keskeny zátony. Kb 200 méter hosszú, aranyló homokkal borított partja paradicsomi állapotokat idéz. A parton tengeri fű, és pozsgás növények borítják a gömbölyű sziklákat, melyek nyáron lila színben pompáznak.

Silent Beach

A Triadestől pár lépésnyire nyílik egy másik csendes kis öböl. Ez jóval kisebb mint szomszédja. Ha oda visz a hajó, nagy eséllyel te leszel az egyetlen fürdőző a strandon. Itt mindentől távol, igazi békében élvezheted a langyos tengert és frissítő szelet.

Ammoudraki Beach

Ammoudaraki is közvetlen szomszédja az előbbi két strandnak. Világos bézs színű homok, és kristálytiszta kék víz vár rád. Itt több, apró öböl is van egymás mellett, a legjobb, ha mindet kipróbálod!

Partszakaszok Milos környékén

Aghios Ioannis Beach

Ez egy nagyon szép, elhagyatott öböl a sziget nyugati partján. A félreeső strand mellett egy Szent János kolostor is áll, ami különleges hangulattal ruházza fel a környéket.

Sykia

Sykia egy kicsit rendhagyónak számít a strandok között. Nem kimondottan fürdőhely, hanem egy beomlott barlang, melyben sokan megmártóznak. Egy parányi partja van, de csak hajóval lehet odajutni. Nagyobb méretű yachtok nem is férnek be a barlang nyílásán. Víze hűvösebb, mély és kékeszöld. Búvárok közkedvelt merülési helye.

A fenti cikkben bemutattuk neked best Milos strandjai. Sajnos csak kis részét vettük górcső alá, mivel a szigeten több, mint 70 jegyzett strand, és még annál is több apró öböl található. A sziget kis mérete ellenére számos csodát rejt az értő szem számra. Ha szereted a kalandos, vadregényes tájakat, akkor ez a te világod. Ha szereted a felfedezés örömét, akkor Milos megadja neked amire vágysz!