Görögország az egész világon ismert gyönyörű strandjairól. Ezek az Égei-tenger mentén rendkívül sok helyen megtalálhatóak. Mindegyik vízpart valami különlegeset kínál. Egymást érik a jobbnál jobb strandok, ahol jó a víz jó minősége és a strand tisztasága. Legtöbb partja hegyek között tengeröbölben terül el, hófehér, kavicsos fövennyel, káprázatos kék vízzel. A legnagyobb nyári melegben is zöldellő a mediterrán növényzet.

Égei-tenger strandjai

A cikkben az alábbiakról olvashatsz:

Vár az Égei-tenger 5 leghíresebb szigete és partja

Görögország a világ 11. leghosszabb tengerpartjával rendelkezik, köszönhetően a rendkívül tagolt partvonalának és a rengeteg szigetnek. Több, mint strandja 300 nyerte el a Kék zászló minősítést. Ahhoz, hogy egy strand kék zászló-minősítést kaphasson, több tucat kritériumnak kell megfelelnie. A tenger tisztaságát és a folyamatosan rendben tartott strandokat e minősítéssel tüntetik ki. A minősítés naprakész, mert folyamatosan felülvizsgálják, és valóban csak a kiválóaknak adják meg – újra és újra.

A napokig tartó eső csak nagyon ritkán fordul elő. Így nem kell attól tartanunk, hogy a nyaralásunk rossz időben fog telni! A legmelegebb időszak július és augusztus első napjaiban van, amikor az átlag hőmérséklet 29-35 C fok között van. A meleg időszakban a magas hőmérsékletet mérsékeli a friss tengeri szellő, illetve az ország a part menti területei felől és az északi szelek. Az Égei-tenger felől az ún. “Etesian” szél fúj.

Égei-tenger strandjai

Kréta

Az Elafonisi strandja a leghíresebb part. Amilyen szép ez a helyenként rózsaszín homokkal borított föveny, olyan népszerű is. Az elő és utószezonban teljes nyugalomban élvezhetjük a napsugarakat. A hegységeknek és szurdokoknak köszönhetően, az aktív pihenésre vágyók számos szabadtéri program közül választhatnak. Kréta másik híres célpontja Kissamos város partja. A lagúna Kréta és Imeri Gramvousa szigete között fekszik. Itt is lenyűgöző kilátásban gyönyörködhetünk. A látványt a sziklakiszögellés, a körülötte elterülő rózsaszín homokkal szegélyezett kék, és türkizkék víz hozza létre. Matala városka strandját pedig titokzatos sziklaüregek teszik egészen különlegessé. A városközponthoz közeli, teljesen kiépített strand 250 méter hosszú homokos-kavicsos fövennyel csábítja a tenger szerelmeseit.

A Földközi-tenger által körülölelt Krétát a helybeliek csak Megáloniszosznak, azaz Nagy Szigetnek becézik. A turisták által szívesen látogatott görög sziget olyan látni-, és felfedeznivalókat kínál mint, Phaisztosz és Gortüsz ásatásai, Rethymno velencei kastélya vagy éppen a Szamariász-szurdok. Kréta a minószi kultúra, a legrégebbi ismert európai civilizáció központja volt, ennek nyomait a mai napig megtaláljuk a szigeten. A szigeten járva alig akad olyan település, ahol a történelmi emlékek, kulturális látnivalók, és más érdekességek széles skálájának darabkái ne lennének láthatóak.

Párosz

A Kiklád-szigetcsoport harmadik legnagyobb szigete. Azért különleges, mert márvány az alapkövezete. Zöldellő szőlőlugasaival ez a sziget egy valóságos földi paradicsom. Ezen a helyeken ókori romok és márványbányák is találhatóak. A sziget partvidéke többnyire meredek és sziklás, de fürdőzésre találhatók gyönyörű homokos strandok. Néhány helyen szörfversenyeket is rendeznek.

Míkonosz

Főleg a fiatalok körében népszerű, mert mozgalmas az éjszakai élete. Azért is érdekes ez a hely, mert a helyiek egyes helyeken ingyen osztogatják a helyi nemzeti italt, az ánizspálinkát vagy helyi nevén ouzót. Aki éjszakát szeretnék átszórakozni a homokos part és a tenger közelében, annak Paradise Beach a legjobb választás. Baráti társaságok kedvelt célpontja. Hatalmas a homokos öble, ahol a víz áttetsző türkizkék színű.

Égei-tenger strandjai

Rhodosz

A Dodekanészosz-szigetcsoporthoz tartozó Rodosz Törökország partjához közel helyezkedik el. A sziget strandjai gyönyörűek, általában selymes homokkal borítottak, a lassan mélyülő víz miatt pedig kisgyermekes családoknak is ideális. A leghíresebb, a meseszép Anthony Quinn öböl Faliraki városa közelében található. Quinn a Zorba a görög című filmben, olyan hitelesen játszotta el a főhős szerepét, hogy tiszteletbeli görög állampolgárságot is kapott érte. A főváros Rhodosztól 4 km-re, az Ixia üdülőhely eredeti görög tavernákkal és hosszú kavicsos stranddal rendelkezik, mely leginkább a szörfözés szerelmeseinek ajánlott.

Santorini

A világ egyik legromantikusabb szigetének is tartják. Több színben pompázó sziklái 300 m-es magasságban tornyosulnak a tenger fölé. A sziget egy nagy erejű vulkanikus robbanás maradványa. Strandjait fekete, vulkáni eredetű homok borítja. Itt a búvárkodást és a vízisportokat is ki lehet próbálni. Az indigó kék színű Égei-tenger vize mossa a finom homokos partot. Élénk az éjszakai élet a szigeten, így a partokon is felhőtlen a hangulat, mint ahogy a Kamari strandon is. Nagyszerűek az éttermek, és pezsgő az éjszakai élet.

Közkedvelt strandok

Lélegzetelállító partokat találhatunk az Égei-tenger strandjain. A legtöbb helyen finom szemcséjű, fehér homok és lassan mélyülő víz fogadja a strandolókat, ezért a családok és baráti társaságok körében is nagyon népszerűek. A türkizkék tengerben gyerekeknek és felnőtteknek is öröm az úszás, a játék.

Mílosz

A színek szigetének is hívják. Tejfehér színű vulkanikus sziklákat is láthatunk itt, melyek anyaga olyan puha, mint a kréta. Mivel itt is viszonylag hosszú a partszakasz, előbb-utóbb biztosan találunk egy-egy elhagyatottabb részt, amelyet birtokba vehetünk. A kellemes, lassan mélyülő víz a családosok kedvence lett, a mélyebb részeken hosszú, zavartalan úszásra is lehetőségünk nyílik.
A vulkanikus eredetű sziget , nyugalmával és természeti adottságaival kedvelt célponttá vált. Itt igazán a természet lágy ölén érezhetjük magunkat.

Égei-tenger strandjai

Naxos

Páratlan szépségű kilátás nyílik az Agios Prokopiosfehér homokos strandról. Egyedi hangulatát az északon szinte a semmiből előbukkanó szikláinak és a délen fekvő nagy árnyékot nyújtó fáinak köszönheti. Népszerű az olyan családok körében, akik szeretik a sekély partokat, a könnyen elérhető kávézókat és piacokat. A Plaka partszintén népszerűnek számít. Hosszú aranyhomokos tengerpartja szinte végig fut a szigeten. Itt rejtett kis partszakaszokat is találhatunk, így aki jobban kedveli a csendes pihenést, az is megtalálhatja az ideális fürdő és napozó helyet.

Kos

Kos híres széles, homokos és kavicsos, kristálytiszta vizű strandjairól, melyek zavartalan fürdőzést kínálnak. Az állandó szélnek köszönhetően a sziget északi partjai ideálisak a vízi sportok kedvelői , pl. szörfösök számára. A legszebb, homokos strandok az északi parton, Tigaki, Marmari és Mastichari környékén találhatók.

A legkellemesebb napozós strandok a déli parton vannak, többek között Kardamena és Kefalos. A látogatókat finom szemcsés homokos part és kristálytiszta víz várja. A legnépszerűbb strandok egyike, a Paradise Beach, itt a víz szép tiszta, sekély és nyugalmas.

Skiathos és Skopelos szigetei

Szporádok sziget-csoporthoz tartoznak. A híres Mamma Mia musical filmváltozatának jeleneteit, ahol hollywoodi sztárok énekelnek Abba-dalokat: a film főbb jeleneteit a két szigeten forgatták, így a partjai is nagyon népszerűvé váltak. Fehér homokos strandjával és kékeszöld vizével messze földön híres. Koukounaries partegyaránt népszerű a görög és a külföldi utazók körében. Puha homokos a strandja és szép látványt nyújtanak az azt szegélyező mandulafenyők. Itt csónakázás és vízisízés vagy akár lovaglás lehetősége közül is válogathatunk.

Ki ne vágyna a homokos partokra, elnyújtózni a szikrázó napfényben, úszni a fodrozódó tiszta tengervízben. Akit a mediterrán életérzés és a gyönyörű tengerparti környezet vonz, mind a félsziget, mind pedig a környező szigetvilágban megtalálhatja, amit keres. Találd meg a számodra ideális partrészt a kikapcsolódáshoz, feltöltődéshez! Élvezd a természet lágy ölét vagy mulasd végig az éjszakát!