A horvát Adria strandjainak 20-as toplistáján 5 is szerepel a Kvarner-öböl strandjai közül. Krk-szigeten a Vela Plaža és a Stara Baška strandok, Pag-szigeten a Zrće Beach, Mali Lošinj-ban a Sunčana uvala és Rab-szigeten a Rajska Plaža. Aki inkább a népesebb szórakozást kedveli, a strandok nagy részén megtalálja a jellegzetes tengerparti nyüzsgést és morajlást. A visszafogottságot és intimitást kedvelők számára akadnak szép számban apró falvak, ahol csendesebb az élet. A lakatlan szigetek öbleiben akár teljes magányra is lelhetünk. Ez a kettősség teszi olyan kiváló úti céllá a Kvarner-öblöt. Mindenki megtalálja benne a helyét. Gyere és keresd meg a számodra ideális partrészt a kikapcsolódáshoz, feltöltődéshez! Élvezd a természet lágy ölét!

Kvarner-öböl strandjai

A cikkben olvashatsz a Kvarner-öbölben lévő szigetek és riviérák strandjairól. Ahol érdemes, kitérünk, hogy az adott strand miért különleges, híres, vagy mitől lehet érdekes számodra.

Horvátországban egyes strandokat kék zászlós strandként minősítenek. A kék zászló a tenger tisztaságát, a megőrzött és rendben tartott környezetet jelképezi. A strandokat évente felülvizsgálják, ezért tulajdonosai gondosan ügyelnek rá, hogy folyamatosan fenntartsák illetve fejlesszék a strand minőségét, kínálatát.
A horvát tengerparton a strandok nagy többsége kavicsos, sziklás. Nagyon fontos, hogy legyen nálunk strandszandál, és hasznos lehet egy vastagabb napozógyékény vagy matrac is.

Cres-sziget

Cres-sziget az Adria legszebb szigete. Nagyon tagolt partja van, sok rejtett öböl és kavicsos strand található. Sűrű, mediterrán növényzet és kristálytiszta tenger.
Beli egy kis romantikus falu. Egy dombon fekszik, alatta egy kis kikötő, egy gyönyörű strand és egy étterem. Martinscica faluban található a Slatina kemping, ahol a sziget egyik legszebb strandja van. 500 méteres, fehérkavicsos partszakasz, lassan mélyülő tenger.
Az Adria egyik legszebb eldugott strandja Ustrine mellett található, az Uvala Meli. Gyerekeknek ideális homokos partja, sekély vize miatt.
A Sveti Ivan-Lubenice strand egy keskeny öbölben fekszik. Fehér kavicsos strand, ahol sosincs tömeg.
Valun egy kis halászfalu két kavicsos stranddal. A faluban több természetes strand is van a nudisták számára fenntartva.

Kvarner-öböl strandjai

Kvarner-öböl strandjai: Krk-sziget

Krk-szigeten szebbnél szebb strandok várnak a fürdőzni vágyókra. Tagolt part, öblöcskék, sok helyen még érintetlen természet, kristálytiszta víz. Találunk itt kavicsos, sziklás, homokos, betonos partszakaszt is. A szigeten lényegében a teljes partszakaszon lehet fürdeni, különböző körülmények között. Van kiépített strand, szabad strand, nyers, természetes partszakasz. Punat a vízi sportok szerelmeseinek paradicsoma is.
A legjobb horvát strandok toplistáján kettő is a szigeten található. A déli parton, Baška település központjában, 1800 méter hosszan terül el a homokos-kavicsos Vela Plaža, azaz a Nagy Strand. Tökéletes gyerekeknek és úszni nem tudóknak. A másik, az elképesztően gyönyörű Stara baška kavicsos strand csodás természeti környezete miatt olyan népszerű. Baška közelében több romantikus öbölben van lehetőség a tömeg elkerülésével fürödni. A Bunculuka nudista strand Baskától kb. egy kilométerre található, és Malinskában is van egy nudista strand, a Rajska plaza.
Krk városában és közvetlen környezetében találjuk a legnagyobb strandkínálatot az egész szigeten. Felszereltség és kiépítettség szempontjából a legjobb és legtöbb strandot itt találjuk. Ilyen például Plaža Porporela Ježevac, Plaža Dražica, Kornić. Politin egy nudista kemping és strand.
Egy gyönyörű öbölben fekszik a Drazice strand, ahova kutyát is be lehet vinni. A Zarok is egy kutyás strand.
A Soline-öbölben homokos és gyógyiszapos strandok találhatók. Különleges élmény Čižići településnél a Meline nevű, gyógyhatású iszapstrand. Vicces, ahogy mindenki feketéllik.

Losinj-sziget

Losinj-szigeten megannyi csodálatos strand, öböl, partszakasz ad lehetőséget a pihenésre. A strandok jellemzően kavicsosak, kövesek, betonosak. Soknál közülük van játszótér és felszerelésbérlési lehetőség. A legjobb horvát strandok internetes toplistáján szerepel a Mali Losinj központjától egy kilométerre (délnyugati irányban) fekvő Suncana Uvala-ban (Napos Öböl) található Veli zal Beach. Nagyon jól felszerelt a strand, ami egyben egy sportközpont is.
Veli Losinj-nál, a Rovenska-öbölben van az a híres 200 méteres móló, amihez a helyi halászok kikötik csónakjaikat. Ebben az öbölben található a Barakuda strand, kavicsos lejárattal a tengerbe.
Mali Losinj-ban van a csodás panorámájú Valdarke strand. Itt található a Kadin is, amely nagyrészt sziklás és betonozott, körülötte buja növényzettel. A strandra nem szabad állatot bevinni.
A szigeten 8 olyan strand van, ahova kutya is bevihető. Ezek szemetesekkel és zacskókkal vannak felszerelve. Ilyen például Veli Zal is, amely nagyszerű a kisgyermekes családoknak is.
A Cikat-öbölben hosszú homokos strandok sorakoznak. Azoknak ideálisak, akik szeretnek sportolni vagy kényelmesen szeretnének pihenni.

Vitorlázás a Kvarner-öbölben

Pag-sziget

Pag-szigeten jó és izgalmas strandok vannak. Válogathatunk a bulis, a romantikus és a gyerekeknek is ideális homokos strandok között. Ráadásul rengeteg rejtett kis öböl van a csaknem 300 kilométer hosszú teljes partvonalon. A partok közelében igen jók a búvárkodási lehetőségek. Összességében nyugisabbnak nevezhető, mint a környező horvát nyaralós szigetek. Földrajzi adottsága, hogy a strandok nem néznek egyenes vonalban a nyílt tenger felé, mert többségük a szigetnyúlványokkal tarkított partvonal valamelyik kicsi öblében van. A horvát tengerpart legjobb strandjainak listáján szerepel a hosszan elterülő, kavicsos Zrće Beach. Ezt tekintik Horvátország legbulisabb strandjának. „Horvát Ibizának” nevezik. Délután kezdődik a strandbuli és hajnalig tart, profi dj-kkel.
A sziget sokszínűségét jelzi az is, hogy ugyanakkor itt van a horvát tengerpart egyik legromantikusabb strandja, mégpedig a Metajna falu melletti Ručica fehérkavicsos strand.
Van két kiemelkedően jó homokos strand a szigeten: a csodás, öt kilométer (!) hosszú Sveti Duh és a pedánsan gondozott, kitűnően felszerelt Trincel. Novaljánál a híres Straško nudista strand és kemping örvend nagy népszerűségnek.

Kvarner-öböl partszakaszai és öblei: Rab island

A sziget sokak szerint a Kvarner-öböl legszebb szigete, televan festői öblökkel és gyönyörű strandokkal.
A horvát tengerparti strandok toplistáján szerepel a Lopar nyaraló településnél található, két kilométer hosszú Rajska Plaža (Éden/Paradicsom Part). Nagyon híres ez a finom-homokos, sekély, kristálytiszta, meleg-vizes (nyáron 28 fok körüli), kifejezetten családbarát strand. Vízisport-lehetőségek, sportpálya, kerékpárút, búváriskola, valamint robogó- és vízibicikli-bérlés is lehetséges. Loparban egyébként 22 strand található. Köztük az Adria legszebb nudista strandjai (Stolac, Ciganka, Sahara).
A legjobb horvátországi bulizós strandok toplistáján szerepel a Rabtól 10 kilométerre fekvő Pudarica strand, ahol a nagyon mutatós Santos beach club éjjel-nappali bulijai állnak a középpontban.
A Frkanj-félszigeten található az Adria legrégebbi nudista strandja, a Kandarola.
A Supetarska-öbölben homokos strandok találhatók és a térség búvárkodáshoz is kiváló. A Sorinj-fok közelében egy elsüllyedt ókori hajó amforaszállítmányát lehet megnézni.

Opatija Riviéra

A riviéra strandjainál a víz kissé hidegebb, mert a térség az Ucka-hegy ölelésében fekszik, ezért nem süti a nap a vizet estig.
Opatijában a Tomasevac strand homokos, egyes részein betonozott és napozó felszerelések bérelhetők. Mivel a Lungomare parti sétány mellett található, annak minden előnye élvezhető: éttermek, bárok sokasága.
A Lido egy homokos strand sok szórakozási lehetőséggel. Éttermek, röplabdapályák, vízisporteszközök és napozófelszerelések bérlése. Közelében található egy szabadtéri színpad előadásokkal, koncertekkel.
Opatija talán legnépszerűbb strandja a Slatina, amely kulturális események helyszíne is.

Kvarner-öböl strandjai

Rijeka Riviéra

A Rijekában lévő Kostanj strand a legelső Horvátországban, amelyet kifejezetten középsúlyosan és súlyosan mozgáskorlátozott személyek számára alakítottak ki.
A gyönyörű Crikvenica Riviérán nagyszerű, klasszikus családbarát strandokat találhatunk. A kifejezetten hosszú part 8 kilométerén mindenféle strand megtalálható: sziklás, kavicsos, homokos, betonozott, természetes. Többségükben van homokos rész játszótérrel, strandröplabda, tenisz-, tollaslabda, minigolf pálya, búvárközpont, vízibicikli-, jet-ski bérlési lehetőség.
Crikvenicában a fő városi strand 200 méterre van a központtól. Minden korosztály és mozgássérültek számára is ideális.
Dramalj kicsi strandjai közül nagyon népszerűek azok, amelyek a Kacjak félszigeten vannak. Többségük kavicsos-sziklás, néhol betonozott szakasszal. Kifejezetten ideálisak kisgyerekes családoknak. A strand közelében néhány kisebb öböl található, melyeket nudisták látogatnak.
Klenovica egy kis halászfalu. Strandja kavicsos, egy része sziklás, a tenger pedig itt kicsit hűvösebb, mert források táplálják. Többek szerint itt vannak a Kvarner-öböl legszebb és legtisztább strandjai. Jók az adottságok a búvárkodáshoz és a víz alatti szigonyos horgászathoz. Szerencsés esetben partmenti delfineket is megpillanthatunk.

A Kvarner-öbölben strandolni csodálatos élmény. Szikrázó napsütés, átlátszó, tiszta tengervíz, körben a mediterrán természet látványa, tányérunkon a különleges gasztronómia remekei. Kicsik és nagyok, párban vagy nagyobb társaságban, mindenki megtalálja magának az ideális partszakaszt, ahol pihenhet, kikapcsolódhat, kifejezetten jól érezheti magát.