Sibenik az észak-dalmát paradicsom egyik, hajósok számára talán legideálisabb városkája. Nagyon jó kiindulási pont a térség felfedezésére. Bárhol érünk partot, biztosan találunk egy kellemes öblöt vagy strandot a fürdőzésre is. A program kiegészítéseként a nagyobb falvakban kiváló éttermekben kóstolhatjuk meg a helyi ínyencségeket és a mennyei vörösbort, a Babicot. Sibenik különlegessége, hogy – a legtöbb adriai középkori várossal szemben – nem tengerpartra, hanem a Krka-folyó partjára épült. Amikor itt fürdőzünk, valójában egy élő folyóban mártózhatunk meg.

Sibenik strandjai

A cikkben az alábbiakról olvashatsz:

A horvát strandokról általában

Horvátországban kék zászlóval jelölik azokat a strandokat, amelyek magas minőségben vannak kiépítve, folyamatosan rendben vannak tartva. A kék zászló a tenger tisztaságát szimbolizálja. A megjelölést rendszeresen felülvizsgálják, az tehát mindig naprakész. A helyeket fenntartók folyamatosan fejlesztenek, karbantartanak, hogy a minősítést megtarthassák.

Sibenik strandjai

Sibenik fürdőhelyei

Sibeniknél a strandok nem sós vizűek, mivel az öbölben a tengervíz összekeveredik a Krka folyó édesvizével. A legnépszerűbb városi strand a Banj. Igen népszerű a félsziget csücskén, Sibeniktől pár kilométerre lévő Jadrija-fok aprókavicsos partja is. Sibenik másik fürdőterülete a várossal szemben, a Krka-torkolat túlpartján lévő Srima-félszigeten található.

Strandok Sibeniktől északra

Vodice, Tribunj

Vodice valójában Sibenik nyaralóhelye. Lenyűgöző a nyáresti hangulat, a part menti séták. A városban kikötő és több strand is található. Sibenik külvárosában, Brodarica településen található, apró kavicsos Rezaliste strand különösen a kisgyerekeseknek ajánlott. A környék legjobb strandja, a Solaris Beach több nemzetközi kitüntetés és az Adria legjobb strandja díjat is megkapta. E gy 4 kilométer hosszú csodaszép partszakasz. Dalmácia első aquaparkja is itt található.Tribunj egy kis sziget kiváló strandolási lehetőséggel. Pakostane mellett is remek strandokat találunk.

Biograd na Moru, Sveti Filip, Kornati

Biograd na Moru egy kis félszigeten elterülő városka látnivalókkal és kitűnő strandokkal. Sveti Filip i Jakov városka strandja kifejezetten ajánlható gyermekes családoknak.
Sibenikből számos környékbeli kis szigetre könnyen áthajózhatunk, ahol szintén remek fürdőzésre alkalmas partot találunk. Zlarin homokos strandjával, fenyveseivel és tágas kikötőjével csendes menedék a városi forgatag elől. Prvic szigete megőrizte a hagyományos halászfalvak hangulatát. Murter szigetének meredek dél-nyugati partját apró tengernyelvek csipkézik. A leghíresebb fürdőhely a Slanica-öbölben van. A Kornati-szigetek az Adria legnagyobb és legsűrűbb szigetcsoportja. Legnagyobb része a Kornati Nemzeti Park területe. Az Adria mélykék vizéből felbukkanó, vakító fehér mészkőszigetek lélegzetelállító látványt nyújtanak.

Strandok Sibeniktől délre

Primosten egy kis félszigeten elterülő középkori település, mely híres kiváló vörösboráról, a Babicról. Az északi felén kisgyerekeknek is ideális hosszú, kavicsos strand húzódik, déli részén pedig természetes sziklás partszakasz található. A sziklás tengerfenék kitűnő búvárhely. A közeli Smokvica-szigeten nudistastrand található. A Raduca-félszigeten is pompás kavicsos strandok várják a fürdőzni vágyókat. A párszáz lakosú Rogoznica adottságai hasonlóak Primostenéhez. A kis szigetet itt is összekötötték a szárazfölddel. Kiváló szőlő terem és a búvároknak is csodás kalandokat kínál ez a tengerrész. Marina városka védett kikötőjéből elsétálhatunk a homokos partra fürdeni és megcsodálhatjuk a 15. század végi erődtornyot.

Partszakaszok és öblök Sibenik környékén

Észak-Dalmáciában garantált a mediterrán hangulat, a kristálytiszta, a legtöbb helyen lassan mélyülő, meleg víz és az ölelő napsütés. A szárazföldről a naplementét, a sűrűn elhelyezkedő szigetek keleti partjainál a szintén lenyűgöző napfelkeltét élvezhetjük. Garantáltan rabul ejti szívünket ez a csodálatos, különleges világ.