Krk-szigeten szebbnél szebb partszakaszokat találhatnak a fürdőzni vágyók. Tagolt part, öblöcskék, sok helyen még érintetlen természet, kristálytiszta víz. A szigeten lényegében a teljes partszakaszon lehet fürdeni. Van kavicsos, homokos, betonos hely is, ki mire vágyik. A kiépített strandok többsége kék zászlós. A legjobbak horvát toplistáján kettő is a szigeten található.

Punat strandjai

A cikkben az alábbiakról olvashatsz:

Punat strandjai

Punat a vízi sportok szerelmeseinek paradicsoma. Krk-sziget legnagyobb strandjai itt találhatóak. Minden féle típusú van, sziklás, betonozott és kavicsos is. Májustól októberig az átlaghőmérséklet 22 fok, aki kellemes körülményeket biztosít a vízi élményekhez.

A strandok a kikötőtől délre a város partvonalán találhatóak egészen a Krk öbölig. A kikötőnél, a hajóforgalom miatt nem lehet fürdeni. A parton közlekedik egy liliputi elektromos kisvasút, amit igénybe lehet venni a strandokra közlekedéshez. Kisebb mesterséges öblök vannak kialakítva, melyeket hullámtörőkkel zártak le. A partszakasz közepén egy csúszdapark is található, számos étteremmel. A városi strand különlegessége, hogy a külső részekről rálátunk Krk várára.

Strandok Punat környékén

Punatban tartózkodás alkalmával érdemes a többi helyi strandot is kipróbálni, főleg, ha kevésbé zsúfolt, nyugodtabb környezetre vágyunk. Csónakkal vagy gumimatraccal csodaszép eldugott fürdőző helyeket fedezhetünk fel a sziklafalak tövében.

Baska strandjai

A két toplistás strand a déli parton, Punattól 9 kilométerre, Baska településnél található. A központban, 1800 méter hosszan terül el a homokos-kavicsos Vela Plaza, azaz a Nagy Strand. Tökéletes gyerekeknek és úszni nem tudóknak. A másik, az elképesztően gyönyörű Stara baska. Baska közelében egyébként több romantikus öbölben van lehetőség a tömeg elkerülésével fürödni. A Bunculuka nudista strand Baskától kb. egy kilométerre található, és Malinskában is van egy nudista strand, a Rajska Plaza. Az igazi érintetlen természet.. A malinskai Rupa strand egy városi strand a központban. A terület felső része betonozott, lejjebb köves, a lejárat a tengerhez viszont homokos, ezért gyerekekkel is ideális. Malinskánál egy védett öbölben található Porat két gyönyörű, kavicsos stranddal, a Rovával és a Japlenicával. A Konobe-t nudistáknak tartják fenn.

Punat strandjai

Krk strandjai

Krk városában és környékén találjuk felszereltség és kiépítettség szempontjából a legjobb és legnagyobb strandkínálatot a szigeten. Ilyen például Plaza Porporela Ježevac, Plaza Drazica, Kornic. Politin egy nudista kemping és strand. Egy gyönyörű öbölben fekszik a Drazice strand, ahova kutyát is be lehet vinni. A Zarok is egy kutyás strand.

Strandok Pineziciben, a Soline-öbölben és Njivicében

A kis Pinezici falucskában található a Jerte strand. Magas szintű komfortot biztosítanak a napágyak, napernyők, a zuhanyzós öltözőkabinok, egy kellemes hangulatú étterem, a sok, árnyat adó fa és egy kis sportközpont.

Njivicében a strandok főként homokosak és részben kövesek. Több homokos partszakasz is van a nudisták számára.
A Soline-öbölben homokos és gyógyiszapos strandok találhatók. Különleges élmény Cizici településnél a Meline nevű, gyógyhatású iszapstrand. Silonál is élvezhetjük a gyógyiszap kellemes hatásait.

Rudine egy öreg falu a szigeten. Leghíresebb pontja, a Biserjka-barlang kedvelt kirándulóhely. A strand a Slivanjska-öbölben található, egy hosszú, homokos partszakaszon. Kifejezetten ajánlott kisgyermekes családok számára.
Risika településen, a Sveti Marko-öbölben található homokos strand nagyszerű választás kisgyerekes családoknak.
A dombtetőn elhelyezkedő kis Vrbnik település alatt több természetes öböl és homokos strand található. Az egyik legszebb ezek közül a Potovosce. A kavicsos strand ideális a kisgyerekes családoknak. Aki magányosabb időtöltésre vágyik, érdemes tovább mennie a part mentén, ahol több kisebb, csendes öböl található. A másik csodaszép strand a Zgribnica-öbölben van. A partmenti sétány és a strand rendezett, biztonságos. Zuhanyzós öltözőkabinok és étterem is található itt.

Punat strandjai

A horvát strandokról általában

Horvátországban egyes strandokat kék zászlóval jelölik. Ez a tenger tisztaságát, a magas minőségben kiépített és folyamatosan rendben tartott környezetet jelenti. Folyamatosan felülvizsgálják, tehát a minősítés mindig naprakész. Ez biztosítja, hogy ezeken a helyeken állandó a fejlesztés és a karbantartás, különben elveszítik a minősítést.

Hasznos beszerezni egy strandszandált, illetve egy vastagabb matracot vagy napozógyékényt. A helyek többségénél van játszótér és felszerelésbérlési lehetőség is, továbbá búvár-, szörf és tenisziskola, vízisí-, jetski-bérlési lehetőség.

Krk-szigetet a helyiek Arany-szigetként is emlegetik, utalva homokos strandjaira, amik a horvát partoknál ritkaságszámba mennek. Bármerre is kalandozunk, mindenhova érdemes fürdőruhát magunkkal vinni, hiszen mindenhol lehetőség van a megmártózásra. Garantált a mediterrán környezet, a kristálytiszta víz és a szikrázó napsütés. Sőt találunk olyan szakaszokat is, amelyek nyugati tájolásúak, és a naplementét is végig tudjuk nézni. Az igazi kikapcsolódás örök paradicsoma ez a vidék.