Észak-Dalmácia mediterrán éghajlata, csodálatos tengerparti strandjai és érdekes történelmi emlékei évről évre turisták millióit csábítja el. Biograd na Moru is egy ilyen kis csábító gyöngyszem. Jellegzetes dalmát városka, mely szűk sikátoraival, árnyékot adó, szorosan egymás mellé épült mészkő házaival bájos szárazföldi pihenést nyújthat a megfáradt hajósoknak. Aki pedig nem tud elszakadni a víztől, szuper strandokat talál errefelé. A tengervíz tiszta, homokos és kavicsos strandok is vannak itt. . Minden korú és igényű ember talál magának megfelelő helyet a fürdőzésre, napozásra.

bBiograd Na Moru öblei

A cikkben az alábbiakról olvashatsz:

A horvát strandokról általában

Horvátországban egyes strandokat kék zászlós jelzéssel látják el. Ez a tenger tisztaságát, a magas minőségben kiépített és folyamatosan rendben tartott környezetet meglétét jelöli. A minősítést folyamatosan felülvizsgálják, tehát a jelölés mindig naprakész. Ez biztosítja, hogy ezeken a helyeken állandó a fejlesztés és a karbantartás, hogy meg is tartsák a minősítést.

A kavicsos partszakaszokhoz hasznos beszerezni egy szandált, illetve egy vastagabb matracot vagy napozógyékényt.

híres kék-zászlós strandok

A Biograd Riviérán számos jól kiépített homokos tengerpartot találhatunk. A riviéra széltől jól védett szakasz, mert a szemben lévő Pasman-sziget felfogja a viharos tengeri szeleket.

Biograd na Moru tagolt partszakaszát több öböl és gyönyörű kavicsos és homokos part díszíti különböző szórakoztató és sportlétesítményekkel. Tenisz-, kosárlabda-, focipálya, búvár-, úszóiskola, bárok, éttermek. Sok olyan rész is található, ahol elkerülhető a tömeg.

In the city center: Drazica beach

Biograd na Moru leghíresebb strandja a Drazica. Gyalog néhány perc a városközponttól. Egy sűrű fenyőerdő és a sétaösvény mellett fekszik. 300 méter hosszú, kavicsos strand vízicsúszdával, körhintával és éttermekkel. Külön van egy tengervízzel feltöltött medence is. Az egész part mentén sűrű növényzet nyújt hűs árnyékot. A tenger kristálytiszta és meleg. Vízibicikli és robogó is bérelhető. A terület északi része nudistáknak van fenntartva.

Biograd na Moru strandjai

The southern part of Biograd na Moru: Drazica beach

A városközponttól a tenger mellett, egy szépen kiépített, rendezett gyalogúton keresztül juthatunk el a város déli határán, az azonos nevű kemping alatt fekvő Soline strandhoz. Szép fenyőfák tövében hosszan elnyúló, korszerűen kiépített strand. Változatos: van aprókavicsos és sziklás része és gyönyörű, tisztán homokos öble is. Mivel itt a víz lassan mélyül, a homokos szakaszon akár 100 méterig is be lehet menni. Kitűnően alkalmas hely kisgyerekes családok és úszni nem tudók részére is. Kajak és vízibicikli is bérelhető, a gyerekeket trambulin várja. Az úszók számára elkülönített, körülzárt rész van fenntartva.

Azoknak, akik nem szeretik a nyüzsgést, van egy kiváló strand a városközponttól 2 kilométerre Kumenatban, egy elegáns üdülőtelepülésen. A kavicsos és betonozott szakaszt fenyőerdő veszi körbe.

Kumenatból még egy kicsit gyalog haladva, illetve a tenger felől is eljuthatunk a Crvena Luka öbölbe. Szélvédett homokos és sziklás szakasz, az északi része nudisták számára fenntartva. Több száz méteren át csupán térdig ér a meleg és tiszta tengervíz.

A Biograd-környéki strandok

A városkától egészen Sveti Filip i Jakovig számos kavicsos és homokos strand található több kilométer hosszan. Ezek ideálisak gyerekes családok és azok számára is, akik szeretnének félrevonulni a tömeg zajától. Az egyik legismertebb a Plaza Bosana, ahol játszótér, röplabdapálya, étterem is van. Turanj és Sveti Petar is hasonlóan kiváló partot kínálnak.

A várostól 9 kilométerre található Pakostane is bővelkedik strandokban. Ilyen a Pilatusa, a csodaszép fenyveserdővel körülölelt, aprókavicsos part, ahol a tengervizet változatos homokpadok tarkítják. A legnépszerűbb a Buzakovina homokos strand, amely lassan mélyülő vizével kimondottan ideális a gyerekeknek.

Sukosanban a legismertebb strand a Djecji raj, vagyis Gyermek menny nevű. A part homokos, a tenger sekély és kellemesen meleg. Ideális a gyermekek számára.

Hajóval érdemes lehet ellátogatni még a közeli Sveta Katarina szigetre, ahol szintén gyönyörű szakaszok vannak.

Biograd na Moru öblei

Pasman-sziget partjai

Biograd na Moruval szemben terül el a gyönyörű Pasman-sziget. Partjainál számtalan kis öblöcskét fedezhetünk fel, ha igazi kuriózumra vágyunk.

A Pasman-sziget északi részén számos homokos strand van. Tkon és Ugrinic között összesen 7 öböl van 3 km hosszan. A nyilvános strandok közül a legismertebbek a Vruljica, a Juznija és az Ugrinic. Tkon szakasza természetes homokos, ami igen ritka jelenség az Adrián.

Észak-Dalmácia ezen részén garantált a mediterrán környezet, a kristálytiszta víz és a szikrázó napsütés. Sőt találunk olyan szakaszokat is, amelyek nyugati tájolásúak, és a naplementét is végig tudjuk nézni! A tengerparti kikapcsolódás örök paradicsoma a Biograd Riviéra.