Horvátország strandjai méltán híresek világszerte. Kellemes mediterrán éghajlatának, és változatos, hosszan nyúló partszakaszának köszönhetően szinte végtelen számú gyönyörű strandnak ad otthon. Megtalálható a finomhomokos, vagy éppen az aprókavicsos, a sziklás, fürdőzésre ideális megannyi különböző partszakasz. A legjobb strandok közül válogathatsz, amelyek sok esetben a világhírű top- listák élén szerepelnek, és nyújtanak fantasztikus élményt minden itt nyaraló számára.

Horvátország strandjai

Íme a legszebb, vagy legjobbnak tartott strandok, partok listája (a teljesség igénye nélkül):

Zlatni Rat strand

Egyik közülük a Zlatni Rat strand ami már háromszor is elnyerte zsinórban a “legjobb európai strand” címet. Ez a strand 4km-re helyezkedik el Bol városától Brac szigetén. A természet itt is egy szép csodát végzett el. A strandnak jellegzetes amolyan “V” alakú benyúló formája van. ami A fél kilométeres földnyelven várja az idelátogatókat. Ttiszta, többnyire kavicsos partját a tenger lágy hullámai mossák és formálják. Mérete és pontos alakzata a különböző természeti erők hatására évről évre változik a különböző természeti erők hatására. A térség kellemes szelének köszönhetően akár szörfözésre is alkalmas. Érdemes figyelembe venni, hogy partja inkább kavicsos, ezért vízi cipő viselése itt is ajánlott. Bol város közelségének köszönhetően nem kell messzire menned ha megéheznél. Többféle helyi ételeket kínáló éttermet és kávézókat is találhatsz a közelben.

Puna Rata strand

Puna Rata- parton elképesztően kristálytiszta vizű, élénk kékszínű kavicsos strand vár. eEgyedi megjelenésű szikla alakzatokkal tarkítva a mesésen szép látványt. Mindez csak egy egészen rövid hajóútra található Bol szigete és a Zlatni Rat strandtól. Az amerikai Forbes magazin besorolása alapján a 6. helyezést érte el a világ TOP 10- legszebb strandja listáján. Az európai listán viszonylatban pedig az első helyen szerepelt.

Korcula sziget

Hajózz el Korčula szigetére, ami az Adria hatodik legnagyobb és legdélebben elhelyezkedő szigete. Elmondható, hogy az egyik legkedveltebb horvátországi célponttá vált hangulatos utcái, sikátorai és gyönyörű zöldellő természeti adottságai miatt. Szintén nagy előnye, hogy ezen a szigeten megtalálható több homokos partszakasz is, olyan előkelő strandokkal, mint a Bili zal és a Przina strandok.

Bisevo

Bisevo egy apró alig 6 km2 alapterületű sziget a nyílt Adrián. A sziget híres a Baluni öbléről és az itt található Modra Spilja nevű Kék-barlangjáról. Az látogatást érdemes a déli órákra szervezni, ugyanis eEbben az időszakban lehet részed a szemügyre venni, ahogyan a napsugarai beszűrődnek a barlangba, és vízét a vizet csodálatos mélykék színűre festi.

Bisevo öble

Nin

Zadar régióban, Zadar városától nem messze található Nin város, ami a nevével azonos Nin félszigeten helyezkedik el. Szinte az egész félszigetre jellemző, hogy csak lassan mélyülő homokos strandok találhatók. Ezek a strandok a legszebbnek mondhatóak az egész régióban. Sekélyebb vizének köszönhetően, az egész félszigeten jellemző az átlagosnál is kellemesebb tengervíz. Ideális kikapcsolódást kínálhat nyugalomra vágyó családosok, vagy éppen párok körében.

Vodice

Vodice városi strandja egy igazi nyüzsgő partszakasz, amely egy hosszan elnyúló öbölben, több kilométeren keresztül fut. Ez Horvátország egyik leghosszabb strandja. Számtalan vizisport lehetőség közül válogathatsz, emellett mMegtalálható itt több szórakozóhely, bár és étterem. Lassan mélyülő, kavicsos part nyugatra néző elhelyezkedéssel, így remek hely megvárni a naplementét csodálására is.

Omis

Split régióban, hatalmas hegyek ölelésében fekszik Omis városa, ahol festői szépségű kavicsos, de sok esetben inkább több homokos strand is található. Lassan mélyülő partjaival, és hihetetlenül tiszta, égszínkék vizével kápráztat el minden idelátogatót. Omis városi strandját, az óváros előtt keskenyen elhúzódó félszigeten találhatod, amely egy igazi nyüzsgő, homokos partszakasz. A part mentén gyönyörű olajfák sorakoznak, így nyújtva kellemes árnyékot a nyári forróságban. Ha minél közelebb szeretnél lenni a vízhez napernyő és napágy is bérelhető közvetlenül a parton, A Nemirai strand, a városival ellentétben aprókavicsos, ám bája és szépsége éppen ebben rejlik. Hihetetlenül szép, lényegesen gyorsabban mélyülő partszakasz.

Makarska

Talán a legnépszerűbb, Horvátország déli csücskében elhelyezkedő üdülőváros várja az idelátogatókat a Makarska riviéra, amely a Szent Péter félszigettől indul északi irányba. A városi strand közel 2 km-en húzódó kavicsos partja, és maga a város is a bulizás és a szórakozás fellegvára. Ez az a hely, ahol mindig történik valami, és szinte képtelenség unatkozni. Partja közepesen lassan mélyülő, így ideális minden nyaraló számára. Felszereltségének és rendezettségének köszönhetően, ez a strand is megkapta a “kék zászló” minősítést. Gyerekeknek külön elkerített, vízre helyezett gumi várak kerültek elhelyezésre, míg a A felnőttek számtalan vízisport közül válogathatnak, valamint élvezhetik a különböző hűsítőket a tengerparti sétányon található tavernákban, bárokban. A hosszas naplemente után éttermek, bárok és szórakozóhelyek sokasága várja a bulizni vágyókat.

Horvátország strandjai

A kék zászló minősítés

Horvátországban 135 minősített kikötő és strand osztozik a kék zászló díjon 115 strand és 20 jacht- kikötő elosztásban. Ezt a parton, vagy a kikötőben elhelyezett, lobogó kék zászló jelzi. Maga díj egy ökológiai és környezetvédelmi minősítéssel járó nemzetközi kitüntetés. A díj garantálja a környezet védelmét, a strand és a tengervíz tisztaságát, illetve felszereltség, és szolgáltatások magas színvonalát. A díj nem jár örökre, csakis egy évre szól.

Horvátországban mindenki megtalálhatja az igényeinek legmegfelelőbb strandot. Legyen szó családosokról kisgyermekekkel, romantikázni vágyó párokról, vagy éppen bulizni vágyó fiatalabbakról, nagyobb baráti társaságokról. Horvátország strandjai mindenki számára ideális kikapcsolódást nyújtanak.