Közép-Dalmáciában az észak felé tartó, part menti meleg áramlat enyhe klímát alakít ki száraz, forró nyárral. A víz május elejétől egészen szeptember végéig kellemes hőmérsékletű. A tengerparti heverészéshez príma terep a szárazföldi Kastel-riviéra és a környező szigetek partszakaszai. A szigetek között könnyű a hajóközlekedés, kicsik a távolságok, így rövid idő alatt akár több helyen is letelepedhetünk néhány órácskára.

Kastel Gomilica strandjai

A cikkben az alábbiakról olvashatsz:

Kastel Gomilica strandjai: Csobbanj a habokba

A strandok a Kastela-öböl mentén helyezkednek el. Minden településnek saját gyönyörű fürdőhelye van. Kastel Gomilica homokos strandjai, Torac és Kamp leginkább a családok számára kedvezőek. Stafilicben a Nehaj torony mellett vannak ragyogó helyek (Divulje, Resnik, Bile, Gabine). Noviban a vár környékén vannak a strandok, a legszebb a Porat. Kastel Kambelovacban vannak talán a legszebb partszakaszok (Baletna Skola, Mala Punta, Bilajka).

Fürdőzés a Kastel-öböl környékén és kicsit távolabb

Közép-Dalmáciában tengerparti heverészéshez és fürdőzéshez fantasztikus terep a méltán napszerű Zlatni Rat strand Brac szigetén, a Makarskai Riviéra hosszú partszakasza vagy bármelyik a sok védett tengernyelv és öböl közül a környező szigeteken.

Hvar szigetén a legmagasabb a napos órák száma egész Horvátországban, így ez Közép-Dalmácia legnépszerűbb úti célja. A sziget fővárosa, Hvar mellett az Amphora és a Dalmacija szálló közelében lévő tengernyelvekben is fürödhetünk, de a legtöbben inkább a Pakleni-szigetek strandjait választják. Jelsa közelében fürdésre alkalmas tengernyelvek és homokos strandok sorakoznak. A Zecevo és a Glavice naturistastrandok.

Vis szigetén Komiza várostól keletre kavicsos és homokos strandok húzódnak. 17. és 18. századi, barnás-narancsos színű házak szegélyezik a dombra felkanyarodó, szűk mellékutcákat.

Brac sziget

Brac szigetén, Supetarban a strandok a központtól gyalog is hamar elérhetők, a kikötő körüli, 19. századi házak kellemes oldott hangulatot kölcsönöznek a városnak. A part mentén 5 köves strand követi egymást, a Vrilo 100 méterre a központtól. Nyugat felé a Vlacica, majd a fenyőkkel övezett Banj, aztán a Bili Rat egy vízisportközponttal, majd végül a Vela Luka strand. Bol legfőbb vonzereje a Zlatni Rat (Arany-fok) strand, amely a várostól nyugatra hatalmas nyelvként, 500 méterre nyúlik a tenger vizébe. Töretlenül csillogó fehér homokjáról kapta nevét. Környezete is lélegzetelállító. Mögötte árnyas fenyőerdő húzódik és meredek sziklák emelkednek a magasba. Ez Dalmácia egyik legszebb vidéke.

Kastel Gomilica partszakaszai

Split és Trogir

Splitben a várostól 7 kilométerre keletre található fürdésre alkalmas partszakasz. Split számos öble gyönyörű strandokat rejt. A Bacvice az egyik legnépszerűbb. A leghíresebb attrakció a picgin, ami egy horvát labdajáték és a sekély vízben játsszák. A Split egyik jelképe, a Marjan-hegyvonulat lábánál, egy zöld oázisban is sok öböl és lenyűgöző strand található. Ilyen a Bene, a Kastelet és a Jezinac strand.

Torgirnál a városhoz legközelebbi, fürdésre alkalmas tengerpart 4 km-re található, a Hotel Medena mellett. Bár Trogirtól nyugatra is akad fürdésre alkalmas part, érdemesebb Drvenik Mali és Drvenik Veli strandjait felkeresni. Mindkét sziget ritkán lakott, és álomszép menedék a városi forgatag elől. Malin, a kisebbiken olajfák sorakoznak, homokos strandja a Vela Rina-öblöt karolja át. Veli szigete bővelkedik öblökben és olajfákban, és akad néhány kulturális látnivaló is.

Horvátországban a strandok egy részét, az arra érdemeseket kék zászlóval jelölik. Ez jelenti a partszakaszon a tenger tisztaságát, a magas minőségben kiépített és folyamatosan rendben tartott környezetet. Rendszeresen felülvizsgálják a minősítést, biztosítva a naprakész információt. Ennek köszönhetően ezeken a strandokon állandó a fejlesztés és a karbantartás. Mivel a partok jelentős része inkább kavicsos, ezért ajánlatos a strandszandál használata. A helyek többségénél van játszótér, felszerelésbérlési lehetőség, főleg a szigetek körül érdemes kipróbálni vagy gyakorolni a búvárkodást, de általában van szörf- és tenisziskola, vízisí-, jetski-bérlési lehetőség is.